Cetvrtak, 16. oktobar 1997.

PROMOTIVNI NASTUP MILA DJUKANOVICA NA UNIVERZITETU CRNE GORE

Jugoslavija nije ciganski sator

Umesto da u Beograd ide sa misljenjem Crne Gore i dogovora se s Milosevicem na ravnopravnim osnovama o jugoslovenskoj drzavnoj politici, Bulatovic prihvatao sve sto je od njega trazeno, ustvrdio crnogorski premijer

Podgorica. - "Mi ne pristajemo na Jugoslaviju kao na neki ciganski sator pod kojim smo se okupili i pod kojim mozemo prenociti noc-dvije, bilo ako da on izgleda", rekao je Milo Djukanovic, predsjednicki kandidat na promotivnom skupu na Univerzitetu Crne Gore, komentarisuci odnose u zajednickoj drzavi. On je konstatovao da je sa stanovista ustavno- pravnog uredjenja Crna Gora ravnopravna, ali da "postoje i drugi aspekti ovog pitanja koji najvise zavise od ljudi koji predsedavaju Crnu Goru u federaciji i na saveznom nivou".

"Nazalost, imamo situaciju da je neformalno sva moc skoncentrisana u rukama jednog covjeka, koji je skoro bio predsjednik jedne federalne jedinice, a sada je predsjednik drzave", ocijenio je Djukanovic. I pored toga sto je do sada imao puno kritickih primjedbi na kvalitet politike koju vodi Slobodan Milosevic, crnogorski premijer je konstatovao da su "greske i u sistemu koji omogucava da da jedan nekontroisani pojedinac, koji ima izraziti talenat za koncentraciju vlasti, moze to i da ostvari". Veci je problem, naglasio je Djukanovic, "sto Savezna valda dozvoljava da neke svoje ingerencije, od spoljne do ekonomske, monetarne, carinske i druge politike, preuzme jedan covjek".

Prema Djukanovicevom misljenju, Crna Gora je, osim toga, dozvolila da "nacinom predstavljanja ne odredjenim funkcijama bude u inferiornoj poziciji". "Prije svega, Momir Bulatovic, kao predsjednik Crne Gore, nije predstavljao ravnopravnog parnera u razgovorima sa Slobodanom Milosevicem, kada je on bio predsjednik Srbije. Umjesto da u Beograd ide sa misljenjem Crne Gore i dogovora se na ravnopravnim osnovama sa Milosevicem oko kreiranja jugoslovenske drzavne politike, on je tamo odlazio uglavnom klimoglavom i prihvatao sve ono sto je Slobodan Milosevic od njega trazio", ustvrdio je Djukanovic.

Odbijajuci sve prigovore za separatizam, Djukanovic je rekao da smo se za Jugoslaviju "opredijelili svjesno i slobodno, vjerujuci da taj nas zajednicki projekat mora pocivati na pravilima koje smo usaglasili, odnosno da to bude demokratska drzava, federacija ravnopravnih gradjana i republika". On je pritom podvukao da svaka prica o Jugoslaviji "bez alterntive i bez preduslova znaci ponizenje i prisilu za Crnu Goru i to od strane njenog aktuelnog predsjednika drzave".

B. I. M.

Crna Gora lider u zajednickoj kuci

Djukanovic je konstatovao da su se gradjani Crne Gore opredijelili da u "Jugoslaviji zive trajno, dugorocno i da im je veoma stalo kako ta kuca izgleda i da imaju aktivnu poziciju u njenoj izgradnji". "Posljednjih godina smo pokazali, i to nam svijet priznaje, da kvalitetom ekonomskih reformi koje nudimo nama pripada liderska pozicija u Jugoslaviji i da Crna gora moze biti model za uredjenje zajednickog zivota i reformskih promjena", naglasio je premijer Djukanovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /