Cetvrtak, 16. oktobar 1997.

TV DUEL CRNOGORSKIH PREDSEDNICKIH KANDIDATA

Djukanovic se smejao Bulatovicevim optuzbama

Dvoipocasovni tv-duel protekao uglavnom u prici o kriminalu u Crnoj Gori. Bulatovic nije mogao da uveri Djukanovica u istinitost svojih optuzbi, a Djukanovic nije mogao da uveri Bulatovica u utemeljenost svoje odbrane

Podgorica. - Preksinocni dvoiposatni tv-duel Bulatovica i Djukanovica, dvojice predsjednickih kandidata koji ce 19. oktobra odmjeriti snage u drugom krugu, protekao je, uglavnom, u prici o kriminalu u Crnoj Gori. Temu je incirao Djukanovic, insistirajuci na tome da Bulatovic dokaze optuzbe koje je posljednjih mjeseci izricao na njegov licni racun, na racun vlade i Djukanovicevih politickih saradnika. Tema, medjutim, nije apsolvirana, posto Bulatovic nije mogao da uvjeri Djukanovica u istinitost svojih optuzbi (Djukanovic je neke od njih propratio smijehom), a ovaj nije mogao da uvjeri Bulatovica u utemeljenost svoje odbrane.

Djukanovic je odbacio "cak i pomisao da je Crna Gora neko mjesto stacioniranja najteze italijanske mafije", na sta su upucivale Bulatoviceve optuzbe. "Vi to jako dobro znate, da smo vi i ja govorili vise puta na tu temu, i da smo, slovom i brojem, identifikovali dva takva covjeka, koji su se bili stacionirali u Baru, i da je crnogorska policija, nakon tog otkrica, ta dva covjeka protjerala iz Crne Gore", kazao je Djukanovic.

Bulatovic je podsjetio na svoje optuzbe o naplacivanju takse za SDB od prometa duvana, konstatujuci da je na kraju ispalo da su njegove optuzbe tacne, ali da je to radjeno na osnovu nekih antidatiranih propisa vlade. Djukanovic je, kao i ranije, tvrdio da se ovdje radi o jednom "potpuno regularnom poslu", odbacujuci pritom optuzbu da je vlada ovaj posao "pokrila" antidatiranim propisom.

Bulatovic je, u sklopu price o kriminalu, posebno insistirao na poslovima sa cigaretama, navodeci da je taj posao van ikakve kontrole, i da postoje osnovane sumnje "da tu dolazi i neka druga roba, od droge pa nadalje". On je naveo podatak da je, za samo mjesec i po dana, evidntirano slijetanje 52 aviona na podgoricki aerodrom. "Pedset i dva kargo leta omogucavaju 26 miliona maraka ciste zarade onome ko je spustio avione. Kada se osvjedocimo da su te pare, kako ste vi javno tvrdili, sve otisli u drzavne fondove, kapa dolje gospodine predsjednicke vlade", kazao je Bulatovic, navodeci da ima podatke da najmanji dio toga novca ide u drzavne fondove i budzet.

Ko je uhapsio Bulatovicevog kuma?

- Prije tri dana je uhapsen moj kum i prijatelj Davidovic na osnovu skandaloznih papira i dokumenata, na bazi prepravljenog zapisnika Finansijske policije i na bazi izjave direktora ASI-ja, koja direktno i tog direktora ASI-ja tretira na optuzenicku klupu i u zatvor, pozalio se u jednom trenutku Bulatovic, prebacujuci Djukanovicu da je on izdao nalog za hapsenje Miodraga Dake Davidovica, vlasnika PP "Niksan".

Djukanovic je odbacio mogucnost da je on izdao nalog za Davidovicevo hapsenje, napominjuci pritom da on nikoga nije ni slao, niti vadio iz zatvora. Podsjetio je Bulatovica na to da je upravo on, svojevremeno, telefonskim pozivom ministru unutrasnjih poslova, iz zatvora izbavio svog suru Zorana Raspopovica, "koji je bio uhapsen zbog nekih nezakonitih aktivnosti".

Bulatovic ovo nije negirao, ali je rekao da je i Djukanovic radio slicno. "Recite jedno ime, i odmah cu reci sve", reagovao je Djukanovic, ali je izostalo Bulatovicevo preciziranje.

Djukanovic je kazao da ne zna podatak o broju aviona koji su sletjeli na podgoricki aerodrom, ali da to znaju sluzbe koje se time bave (spedicija, carina, MUP i Ministarstvo finansija). Radi se o poslovima tranzita koje obavljaju strani drzavljani kroz Crnu Goru, a uloga Crne Gore je samo u tome da naplati tranzitnu taksu za tu uslugu, objasnio je Djukanovic, uz napomenu da je Crna Gora u ove poslove usla po dogovoru njih dvojice. Djukanovic je kazao da se evidencija o ovako prikupljenom novcu vodi na cetiri mjesta, a da se "svaki cent od te tranzitne takse uplacuje u Ministarstvo finansija". "Odgovorno tvrdim da su ta sredstva na racunima Ministarstva finansija, da se koriste na zakonom predvidjen nacin, po odluci Vlade RCG, i da apsolutno niti jedan cent iz tih sredstava ne moze doci do bilo cijeg privatnog dzepa", kazao je Djukanovic, podsjecajuci na svoj predlog o formiranju parlamentarne komisije koja bi provjerila tacnost njegovih navoda.

Sto se tice Bulatovicevih navoda o postojanju osnovane sumnje da se, osim cigareta, tranzitnim kanalima u Crnu Goru ubacuje i droga, Djukanovic je to odlucno odbacio, trazeci dokaze. Bulatovic se pozvao na izjave radnika koji vrse pretovar na aerodromu, ali je Djukanovic insistirao da se ti dokazi konkretizuju.

Bulatovic je ponovo insistirao na dokazima gdje su pare od tranzitnih poslova, primjecujuci da ih on nije vidio u prihodima budzeta. Djukanovic je objasnio da se samo manji dio tog novca uplacuje u budzet, a ostalo na devizni racun, koji je svojevremeno formiran. Taj novac se trosi shodno odlukama vlade, i to je podlozno kontroli, objasnio je on.

Na Djukanovicevo podsjecanje na to kako je potkradan savezni budzet neuplacivanjem carina ("Mi treba da pricamo o tom kriminalu u ovoj zemlji"), Bulatovic je naveo kako ima podatke da se iz Crne Gore carina upste ne uplacuje u savezni budzet. "Da li se uopste naplacuje carina u Crnoj Gori?", pitao je on, i naveo, pritom, da je za prvih osam mjeseci uvoz u Crnu Goru bio vrijedan 192 miliona i 600 hiljada americkih dolara. "Vi mene pitate gdje su carin od ovoga. Pa valjda postoji carinska sluzba u Baru i Podgorici, postoje carinske ispostave koje su diretno odgovorne direktoru Svezne uprave carina. Jesu li oni naplatili prihod odatle, ja ne znam. Ja vjerujem da jesu. Je li taj prihod negdje nestao? To pitanje direktora Savezne uprave carina i predsjednika Savezne vlade. Kakve veze ja sa tim imam", bio je Djukanovicev odovor.

D. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /