Petak, 17. oktobar 1997.

NILS HELBET PETERSEN, PREDSEDAVAJUCI ORGANIZACIJE ZA EVROPSKU BEZBEDNOST I SARADNJU

Gonsalesova misija zavisi iskljucivo od vlasti u Beogradu

Gonsalesova misija zavisi iskljucivo od vlasti u Beogradu Danski sef diplomatij izjavio da bi Felipe Gonsales trebalo da pruzi pomoc u uspostavljanju slobode stampe i nezavisnost pravosudja u SRJ

Bec, FoNet. - Predsedavajuci Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Nils Helveg Petersen izjavio je juce u Becu da pocetak misije njegovog licnog izaslanika za Jugoslaviju Felipea Gonsalesa zavisi iskljucivo od odgovora vlasti u Beogradu.

"Pismeno sam obavestio vlasti u SRJ o namerama da Gonsalesa imenujem na funkciju licnog izaslanika za Jugoslaviju i zamolio ih za odgovor. Ocekujem da ce pozitivno reagovanje uslediti vrlo brzo", rekao je Petersen na konferenciji za stampu u beckom sedistu OEBS-a.

Prema njegovim recima, glavni zadatak Gonsalesa bice pomoc u uspostavljanju slobode stampe i nezavisnog pravosudja. U govoru na prepodnevnoj redovnoj sednici Stalnog saveta OEBS-a Petersen je naglasio da je izvestaj posmatracke misije na nedavnim izborima u Srbiji i Crnoj Gori pokazao da nije postignut dovoljan napredak u oblastima koje su bile apostrofirane u Gonsalesovom izvestaju. "Pozvao sam vladu u Beogadu da pokaze volju za saradnjom u sprovodjenju demokratskih reformi", istakao je Petersen.

Sto se tice licnog izaslanika predsedavajuceg OEBS-a za Kosovo i Metohiju Maksa van der Stula, Petersen je izrazio zaljenje sto mu vlasti u SRJ nisu izdale vizu, zbog cega ne moze da ispuni svoj mandat. On je istakao da su svi dosadasnji kontakti van der Stula bili neoficijelni.

Osvrcuci se na situaciju u Bosni i Hercegovini, Petersen je naglasio da je sada glavni cilj da se primene rezultati lokalnih izbora. Petersen je potvrdio da je OEBS prihvatio nadziranje predstojecih parlamentarnih i predsednickih izbora u Republici Srpskoj uz izvesne preduslove: OEBS zahteva da sve strane u RS prihvate pravila Izborne komisije te institucije, kao i da misija OEBS-a sastavi biracke spiskove. Nadziranje izbora u RS ne sme ni u kom slucaju biti smetnja za primenu rezultata lokalnih izbora u Bosni, podvukao je Petersen.

On je takodje rekao da se misija OEBS-a u Hrvatskoj uspostavlja u saradnji sa Ujedinjenim nacijama, odnosno sa prelaznom administracijom UN u Sremsko-baranjskoj oblasti (UNTAES).

Petersen je upozorio da incidenti i ometanja sprecavaju povratak izbeglica i proteranih lica na obe strane, i dodao da se u potpunosti moraju primeniti svi dosadasnji sporazumi.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /