Petak, 17. oktobar 1997.

GRADJANSKI SAVEZ SRBIJE O PREGOVORIMA GRUPE "TRI PLUS TRI"

Albanska strana nekooperativna

Imamo razumevanja za predstavnike vlada Srbije i Jugoslavije koji su insistirali da se, osim o skolskim prostorijama, mora razgovarati i o sadrzaju programa po kojima bi deca ucila, kaze Goran Svilan ovic, portparol GSS

Beograd. - U nedavnim razgovorima o obrazovanju albanska strana nije bila kooperativna - naglasio je Goran Svilanovic, portparol Gradjanskog saveza Srbije, na jucerasnjoj konferenciji za novi nare. On je ocenio i da je opozicija u "izvesnom kolapsu" kao i da se konkretni potezi stranaka koje su bojkotovale izbore mogu ocekivati tek posto se vidi da li ce se formirati nova republicka vlada.

Albanska strana je insistirala da se razgovara samo o skolskim prostorijama ali ne i sadrzaju programa po kojem bi deca ucila, rekao je Svilanovic i dodao: Mi imamo razumevanja za predstavnike vlada Srbije i Jugoslavije koji su u ovim razgovorima ucestvovale i smatramo da se ne moze razgovarati samo o prostorijama".

Nije se tesko dogovoriti o zgradama jer je sigurno da albanska deca treba da imaju iste uslove kao i sva druga u Srbiji ali, kaze Svilanovic, pitanje "oko kojeg se sve vreme lome koplja" jeste sadrza j programa. To pitanje se mora sto pre otvoriti, rekao je portparol GSS

Nadamo se da ce u daljem razgovoru koji bi morao da usledi obe strane pokazati vecu kooperativnost, rekao je Svilanovic napominjuci da sadrzaj programa mora da bude takav da ga prihvate i albanska i srpska strana.

Djukanovic za Gonzalesa

- GSS podrzava Mila Djukanovica kao predsednickog kandidata jer je pokazao hrabrost i volju da se postigne dogovor svih stranaka u Crnoj Gori povodom izbora - rekao je Svilanovic, ocenivsi da su Gon salesove preporuke ocito nasle odjeka u Crnoj Gori mada su predvidjene bile za Srbiju.

Govoreci o srbijanskoj politickoj sceni, Svilanovic je rekao da su prilike u Srbiji na "mrtvoj tacki" i da neophodan dogovor vlasti i opozicije. On se nada da ce vlast promeniti tvrd stav prema izbor nim uslovima i da se tek posle toga moze ocekivati da stranke koje su bojkotovale izbore odluce hoce li imati svog predsednickog kandidata ili zajedno izaci na eventualne nove parlamentarne izbore.

Portparol GSS veruje da ce biti novih predsednickih izbora, ali kaze i da se ne moze oceniti kada ce biti raspisani. Pretpostavljajuci da su u toku "zivi razgovori" izmedju socijalista, radikala i Sr pskog pokreta obnove, Svilanovic smatra da ce predsednickih izbora biti brzo ako se postigne dogovor oko formiranja vlade, i obrnuto.

Prema njegovom misljenju pritisak odbora iz unutrasnjosti, zaustavio je rukovodstvo SPO da dogovori koaliciju sa socijalistima ali ostaje da se vidi da li je to bilo samo privremeno. Ukoliko SPO ne u dje u vladu moguce je da vlast raspise nove parlamentarne izbore, zajedno sa predsednickim ili ubrzo nakon njih.

Za zakon o izboru predsednika Svilanovic je rekao da je "neobican" jer prakticno onemogucava da Srbija dobije predsednika u redovnoj izbornoj proceduri. Srbija bez predsednika je oslabljena i to niko me ne koristi.

Za sad se ne moze reci da li ce biti vlade u senci, republicke i gradske, dok se sasvim ne difinisu stavovi stranaka koje su bojkotovale izbore o tome, naveo je Svilanovic, i ponovio stav GSS da se m andati koalicije "Zajedno" osvojeni na saveznim izborima ne mogu verifikovati dok ih ne potpisu sve clanice (nekadasnje) koalicije.

N.T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /