Petak, 17. oktobar 1997.

U PODGORICI UHAPSENO 11 GRADJANA IZ BEOGRADA I NOVOG SADA

Sumnjiva misija pomoci Momiru Bulatovicu

Podgoricka policija tvrdi da su uhapseni izjavili da su angazovani za pruzanje pomoci Momiru Bulatovicu i da se radi o osudjeivanim licima koja su ucestvovala u paravojnim fokrmacijama na ratistima. Izborni stab Momira Bulatovica negira bilo kakvu vezu sa uhapsenima

Podgorica. - Centar bezbjednosti Podgorica, kasno prekjuce, izdao je saopstenje u kome se kaze da je u Podgorici 14. oktobra, 11 lica liseno slobode, i da su uhapseni u svojim izjavama naveli da su bilii angazovani za pruzanje pomoci Momiru Bulatovicu. Prema saopstenju podgorickog CB-a, koje je "Pobjeda" objavila na posljednjoj strani pod naslovom "Uhapseni pomocnici predsjednickog kandid ata", ispostavlja se da su uhapsena lica, osim jednog, iz Beograda i Novog Sada, da "sva lica imaju kriminalnu proslost i vise puta su osudjivana, a prema njihovim izjavama ili operativnim saznanjima ucestovali su u paravojnim formacijama na ratistu".

Podgoricke "Vijesti", kokje su informaciju o hapsenju objav ile na prvoj strani (naslov: "Uhapseno 11 naoruzanih agitatora Momira Bulatovica iz Beograda i Novog Sada" navode da je grupa uhapsena u ho telu "Ljubovic" odmah po dolasku u Podgoricu", te da je "kod dijela uhvacenih pronadjeno oruzje"- Pozivajuci se na svoje izvore, "Vijesti" navode "da je hapsenje izbjegao najmanje jedan clan ove grup e".

U saopstenju CB Podgorica navedeno je: "U svojim izjavama u Centru bezbjednosti, zadrzana lica iz Beograda i Novog Sada izjavila su da su angazovana da bi pruzila pomoc g. Momiru Bulatoviccu u izbori ma za predsjednika Republike. Objasnjeno im je da ce se njihova pomoc sastojati u aktivnostima koje ce im biti saopstene kada dodju u Crnu Goru, a dat im je broj mobilnog telefona lica iz obezbjedjen ja gospodina Bulatovica, sa kojima je trebalo da kontaktiraju. Obecana im je visoka naknada iz budzeta republike, u slucaju pobjede g. Bulatovica ili od lica kokja su ih angazovala". U saopstenju CB Podgorica dalje se navode imena lica kokja su zadrzana u Centru bezbjednosti, medju kokjima je i Drazen Vucevic, koji je, prema navodima iz saopstenja, "sacekao navedena lica i obezbijedio im hotelski smjestaj ".

SAOPSTENJE MUP CRNE GORE

"Specijalci" pojacali redovnu policiju

Podgorica. - Zeleci da otkloni "brojne dezinformacije o angazovanju pripadnika specijalne jedinice u nekim opstinama Crne Gore", a koje se "politicki zloupotrebljavaju u predsjednickoj kampanj i", MUP CG je juce izdao saopstenje, u kome objasnjava o cemu se tu radi.

"U toku izborne kampanje, u nekim visenacionalnim sredinama ekstremni pojedinci i grupe izazivale su nacionalnu i vjersku netrpeljivost, razdor i mrznju, cime su stvarale veliko uznemirenje gradjana i ozbiljno ugrozavale javnu bezbjednost. U obavezi obezbjedjenja licne i imovinske sigur nosti gradjana, i ocuvanja javne bezbjednosti, Uprava policije, koja organizuje redovnu aktivnost specijalne jedinice, kao ovog organizacionog dijela, rasporedila je dio pripadnika specijalne jedinic e u pojedine opstine Crne Gore, gdje su se ukljucili u redovne policijske aktivnosti stanica policije tih opstina. Na taj je nacin obezbijedjen samo brojniji i kvalitetniji sastav lokalne policije, sto je pozitivno uticalo na stanje javne bezbjednosti u tim sredinama", navodi se u saopstenju MUP Crne Gore.

Svi jucerasnji napori "Nase Borbe" da se zna sta se dalje desava sa uhapsenima, ostali su bezuspjesni. Centar bezbjednosti Podgorica je u svom saopstenju naveo da "preduzima intenzivne mjere na utvrdjivanju sadrzaja planiranih aktivnosti privedenih lica", ali juce tamo nije bilo nikoga ko bi nam mogao pruziti dodatne informacije. Sekretarica koja se javila na telefonski poziv uputila nas je na MUP, ali smo i itamo uspjeli da dodjemo samo do sekretarice u kabinetu ministra Filipa Vuja novica. Mogla je samo da nas informise o tome da nema nikoga ko bi mogao da udovolji nasoj profesionalnoj znatizelji, i da ce, ukoliko bude potrebe za oglasavanjem, to biti ucinjeno putem saopstenja za javnost.

Saopstenje MUP CG je kasnije stiglo, ali se nije ticalo pomenutog hapsenja lica iz Beograda, Novog Sada i Podgorice.

MUP Srbije bez komentara

Beograd, Beta. - Portparol Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije Sasa Bovan juce nije zeleo da komentarise hapsenje 11 lica u Podgorici koja su, prema saopstenju podgorickog Centra javne bez bednosti, dosla da pruze pomoc Momiru Bulatovicu na predsednickim izborima. Na novinarsko pitanje da li su tacne informacije da su ta lica pripadnici Sluzbe drzavne bezbednosti, Bovan je kratko rekao "nemamo komentar".

Reagovala je, medjutim, prozvana strana - DPS CG Momira Bulatovica.

U saopstenju izbornog staba Momira Bulatovica, koje je potpisao Dragisa Pesic, negira se njihova veza sa uhapsenima na sledeci nacin : "Apsolutna je i potpuna neistina da je Izborni stab predsjednick og kandidata Momira Bulatovica angazovao bilo kakve grupe naoruzanih kriminalaca da ucestvuju u nasoj predizbornoj kampanji. Veza sa kriminalom i sa kriminalcima je specijalnost druge strane i sasvi m je jasno da se ovdje radi o najgrubljem obliku politickog podmetanja".

U daljem tekstu tog saopstenja kaze se da "hapsenje grupe od 11 gradjana iz Beograda i Novog Sada nije zabiljezeno u dnevnom biltenu Sluzbe javne bezbjednosti, sto znaci da su liseni slobode od stran e Sluzbe drzavne bezbjednosti". Iz Bulatovicevog Izbornog staba saopstavaju, takodje, da posjeduju informacije da je "prema tim gradjanima primijenjena najgrublja sila".

"Oni su pretuceni na varvarski nacin, upotrebom bejzbol palica, a da im do sada nije pruzena adekvatna medicinska zastita.

Pod takvom prisilom potpisali su unaprijed pripremljena priznanja kojima se tereti DPS Crne Gore i Momir Bulatovic, kao njen predsjednicki kandidat, navodi se u saopstenju Bulatovicevog Izbornog stab a.

Ko su uhapseni?

Prema tekstu saopstenja CB Podgorica, uhapsene su sljedece osobe:

Mladen Glumac, od oca Mica, majke Ljiljane, rodjene Milosevic, rodjen 1.1.1976. u Beogradu, SO Cukarica, Ulica Moravska broj 16, bez zanimanja i zaposlenja.

Branko Trubarac, od oca Steve, majke Dusanke, rodjene Kos, rodjen 24.3.1959. u Bosanskoj Dubici, nastanjen u Beogradu, Ulica Dzona Kenedija broj 63/19, bez zaposlenja, bivsi oficir VJ u cinu kapetana prve klase, raskinuo radni odnos 1994. g. i izvjesno vrijeme proveo u Svedskoj;

Miroslav Milosevic, od oca Momcila, majke Svetlane, rodjene Mijuskovic, rodjen 24.8.1968. u Beogradu, gdje je i nastanjen, u Ulici XII krajiske divizije broj 58, bez zaposlenja. Sklon vrsenju teskih krivicnih djela, zbog cega je vise puta osudjivan;

Zoran Bojic, od oca Milovana, majke Julke, rodjene Mihailovic, rodjen 1.4.1971. u Beogradu, gdje je i nastanjen u Ulici Janka Vukotica broj 16, bez zaposlenja. Sklon vrsenju krivicnih djela, zbog ceg a je i osudjivan;

Aleksandar Andjelkovic, od oca Dusana, majke Draginje, rodjene Gajic, rodjen 27.4.1971. u Beogradu, gdje je i nastanjen u Ulici Janka Vukotica broj 8;

Predrag Isailovic, od oca Dusana, majke Dragice, rodjene Jezdic, rodjen 8.12.1972. u Njemackoj, nastanjen u Malom Zvorniku, selo Brasina, vanredni student Tehnoloskog fakulteta u Novom Sadu;

Dusan Dimitrov, od oca Djordjija, majke Milice, rodjene Petrovic, rodjen 6.1.1971. u Novom Sadu, gdje je i nastanjen u Ulici Stanka Paunovica broj 15. Zaposlen u PP "Laki" - Novi Sad;

Dragan Divjakovic, od oca Gavrila, majke Marije,, rodjene Stefanovic, rodjen 22.1.1976. u Novom Sadu, gdje je i nastanjen u Ulici Granicarskoj, broj 7, po zanimanju fotograf;

Aleksandar Mrdja, od oca Petra, majke Radice, rodjene Ljubic, rodjen 27.11.1973. godine u Zrenjaninu,, nastanjen u Novom Sadu, u Beogradskoj broj 12, bez zaposlenja;

Dusan Lepojev, od oca Slavka, majke Gorice, rodjene Grujin, rodjen 19.11.1974. u Novom Sadu, gdje je i stalno nastanjen u Ulici Teodora Mandica 12, bez zaposlenja.

Dragan Vucevic, od oca Svetozara i majke Cvijete, rodjene Prelevic, rodjen 12.12.1966. u Podgorici, gdje je stalno nastanjen.

D. Vukovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /