Petak, 17. oktobar 1997.

GRUPA SRPSKIH INTELEKTUALACA OPTUZILA HASKI SUD ZA PRISTRASNOST

Traze povlacenje optuznice protiv Karadzica

Beograd, AFP. - Sezdeset intelektualaca iz Srbije, medju kojima i 14 clanova Srpske akademije nauka i umetnosti i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle, juce su zatrazili povlacenje optuznice za ratne zlocine koja je podignuta protiv lidera bosanskih Srba Radovana Karadzica.

Grupa je u javnoj deklaraciji optuzila Medjunarodni sud za ratne zlocine u Hagu za pristrasnost, opisujuci ga kao "instrument cija je osnovna funkcija proganjanje Srba".

"Pritisci na Karadzica su upereni protiv citavog srpskog naroda", navode potpisnici deklaracije. Oni su takodje optuzili hrvatskog predsednika Franju Tudjmana i bosanskog predsednika Aliju Izetbegovica da su "izazvali rat u bivsoj Jugoslaviji".

U deklaraciji se takodje kaze da je "apsurdno" to sto oni koji su odgovorni za pritisak na Karadzica " istovremeno za sebe tvrde da su branioci ljudskih prava, demokratije i slobode".

"Veze koje ujedinjuju Karadzica i njegov narod, njegova privrzenost odbrani interesa Srba, dokazi su da je put koji je on odabrao najbolji", kaze se u deklaraciji.

Srpski intelektualci okupljeni oko Srpske akademije nauka i umetnosti su 1987. godine sacinili deklaraciju o srpskim nacionalnim interesima, takozvani Memorandum, koji je, prema misljenju mnogih posmatraca, izazvao poslednje ratove u Jugoslaviji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /