Petak, 17. oktobar 1997.

U SUBOTU U BEOGRADU POCINJE MEDJUNARODNA KONFERENCIJA O KONTROLI RADA POLICIJE

Jugoslovenska policija "nedodorljiva"

Beograd. - Drzavni organi Srbije i Jugoslavije odbili su ucesce na medjunaradnoj konferenciji o kontroli rada policije, koja ce se u organizaciji Fonda za humanitarno pravo odrzati tokom predstojeceg vikenda u beogradskom hotelu "Interkontinental".

Kako je na jucerasnjoj konferenciji za stampu rekla Natasa Kandic, predsednik Fonda, jugoslovenske vlasti bez obrazlozenja do juce nisu izdale vize ucesnicima konferenciju, Zan Pjer Bolnu, doskorasnjem predsedniku savezne kanadske komisije za nadzor rada policije, i Dominiku Monzardeu, profesoru univerziteta iz Pariza.

I pored pomenutih teskoca na koferenciji ce ucestvovati Mark Giziner (SAD), predsednik Medjunarodnog udruzenja za civilni nadzor rada policije (IACOLE), Istvan Sikinger (Madjarska) iz Instituta za ustavnu i zakonodavnu politiku, Dzon Vestvud (Kanada), izvrsni direktor kanadske nevladine organizacije Savez za gradjanske slobode Britanske Kolumbije, Pol Ponsarez (Belgija), profesor kriminologije, i Alan Rajt (Velika Britanija), visi istrazivac na stratfordskom univerzitetu.

Odbijanje srpskih drzavnih organa da ucestvuju na koferenciji, Budimir Babovic, bivsi potpredsednik Interpola, nazvao je "odrazom zastarelog dogmatizma". - Cak ni profesore Policijske akademije, koji se kao naucni radnici bave ovom problematikom, nismo uspeli ubediti da ucestvuju - rekao je Babovic. Prema njegovom misljenju problem kontrole rada policije postoji svuda u svetu, ali je kod nas posebno izrazen poslednjih godina jer organi unutrasnjih poslova ne zele da polazu racune, iako je to izuzetno znacajno za njihov legitimitet.

Konferencija ce biti otvorena 18. oktobra u 9,30, i tokom subote i nedelje odrzace se cetiri sesije, na kojima ce se govoriti o modelima spoljne kontrole policije i iskustvima nekih demokratskih drzava, normativnom stanju i problemima ostvarenja kontrole rada policije u SRJ i medjunarodnim standardima vezanim za postupanje policije.

Na poslednjoj sesiji u nedelju popodne bice razmatrana skica za osnivanje stalne komisije za zalbe na rad policije i skica etickog kodeksa policije, koje su pripremili eksperti Fonda za humanitarno pravo.

D. P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /