Petak, 17. oktobar 1997.

PREDSTAVNICI STUDENTSKOG PARLAMENTA LJUBLJANSKOG UNIVERZITETA POSETILI SVOJE BEOGRADSKE KOLEGE

Beogradske demonstracije,iskustvo za pouku

Predsednik studentske vlade u Ljubljani Janez Pohva obecao tenicku pomoc beogradskim kolegama

Uspela razmena misljenja:
Predstavnici studentskih parlamenata
Beograda i Ljubljane na
konferenciji za novinare

Beograd. - Ovo je nasa uzvratna poseta prijateljima i kolegama iz Beograda koji su bili nasi gosti u maju ove godine. Tokom te posete izmenili smo informacije tj. iskustva u stvaranju studentskih organizacija na nasim univerzitetima, tako da smo zajedno odrzali okrugli sto o zimskim demonstracijama u Beogradu - rekao je na jucerasnjoj konferenciji za stampu, Josip Mihaljic, predsednik Studentskog parlamenta Ljubljanskog univerziteta.

Mihaljic je izrazio nadu da ce se odnos izmedju slovenackih i srpskih studenata nastaviti.

Prema recima predsednika studentske vlade, Janeza Povha, tokom majske posete beogradskih studenata, Studentski parlament iz Ljubljane je odlucio da posalje tehnicku pomoc, u vidu nekoliko kompjutera. - Za vreme demonstracija u Beogradu, sirom Evrope sretali smo beogradske studente, sa kojima smo razgovarali o temama koje nas veoma interesuju. Razgovarali smo, uglavnom, o studentskom standardu i njihovom organizovanju na univerzitetima. To je normalna stvar, jer smo do skora ziveli u istoj drzavi koja je imala tako reci istu istoriju. Posto smo, u medjuvremenu, postali dve razlicite drzave razmena iskustva je za nas veoma dragocena - rekao je predsednik studentske vlade Janez Povh.

Ministar spoljnih poslova Studentskog parlamenta, Uros Vajgelj, objasnio je prisutnim novinarima da je parlament na Ljubljanskom univerzitetu vrhovni organ dok je vlada, ciji je on clan, samo izvrsni. - Vrlo je bitno da studenti imaju svoje predstavnike u Univezitetu i da njihov glas bude od velikog znacaja na fakultetima - zakljucio je Vajgelj.

Predsednik Studentskog parlamenta iz Beograda, Slobodan Homen, zahvalio se kolegama iz Slovenije na njihovoj uzvratnoj poseti, naglasivsi da su oni mnogo vise odmakli u studentskom organizovanju od Beograda. "Problemi sa kojma se mi sada susrecemo nase kolege iz Slovenije su odavno prebrinule, rekao je Homen.

Studentski parlament uskoro na Kosovu ?

"Mi smo vec nekoliko dana u kantaktu sa nasim kolegama sa paralelnog univerziteta u Pristini. Medjutim, do sastanka, do sada, nije doslo jer su nase kolege prvo sacekale eventualni dogovor "Grupe 3+3", pa su onda odlucili da pomere datum odrzavanja demonstracija. Ima nagovestaja da ce do te posete mozda doci tokom sledece nedelje ali za sada jos nista ne znamo. Zeleo bih da naglasim da ce teme rezgovora biti iskljucivo studentske a ne politicke. to znaci da cemo razgovarati iskljucivo o njihovim studentskim problemima, a nakon razgovora njihove probleme, ako ih mi mozemo bilo kako resiti, izlozicemo na sednici parlamenta, rekao je za "Nasu Borbu" potpredsednik Studentskog parlamenta, Nenad Konstadinovic, povodom, eventualnog, sastanka predstavnika ove studentske organizacije sa njihovim kolegama iz Pristine.

V. Djordjevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /