Petak, 17. oktobar 1997.

SMENJENI UREDNICI STUDIJA B DOBILI RESENJA ZA DOKUMENTARNI PROGRAM

Premesteni na nepostojeca radna mesta

Vazno je da se ti veliki borci za slobodu oglase i objasne zasto su i za koga oslobodili Studio B, kaze Lila Radonjic

"Pocastvovana sam tolikim
poverenjem": Lila Radonjic

Beograd. - Lili Radonjic i Zoranu Ostojicu, smenjenom uredniku i direktoru Studija B, urucena su resenja o imenovanju na mesto urednika Dokumentarnog programa u toj TV kuci. Mesto novinara - urednika u istom programu dobili su Maja Divac, Snezana Stojadinovic, Vlada Milic i Dragana Milicevic, dok je Marko Jankovic postao zamenik urednika Produkcije marketinga.

Ta radna mesta su medjutim, prema recima Lile Radonjic, izmisljena i ne postoje termini u kojima bi se emitovao taj program. Svi su smesteni u jednoj kancelariji bez telefona, faksa, pisace masine i kompjutera. Novoimenovani urednici zahtevace za pravljenje programa dve kancelarije, tri telefonske veze, tri kompjutera, dve kamere i montazu.

"Socijalisticki program"

Direktor i glavni i odgovrni urednik Studija B Dragan Kojadinovic nije imenovao novog urednika Informativne redakcije umesto Maje Divac. Za sve informativne emisije, kao i za Vesti u 7 i 10, novinari se obracaju direktno Kojadinovicu. Kako saznajemo, za najblizeg Kojadinovicevog saradnika u Informativnoj redakciji promovisana je Radmila Perucica koja je doskora bila sef deska u jutarnjem programu Studija B.

Nekadasnji najblizi saradnici i zamenici direktora Studija B Milorad Roganovic i Zvonko Pantic "ostavljeni" su na Radiju Studija B, na koji ih je postavio jos Ostojic. Veliki broj zaposlenih u pravljenju programa Studija B kaze da je daleko od prepoznatljive forme nekadasnje nezavisne TV i vise podseca na program koji je iz Beogradjanke realizovan dok su na vlasti bili socijalisti. O tome, kako tvrde za nas list, svedoce i mnogobrojni "zaboravljeni" novinari koji su, kao i 15. februara 1996. godine, zaposeli TV ekran.

"Pocastvovana sam tolikim poverenjem da ljudi svojom pamecu i duhom, bez ikakve tehnike, mogu da prave program. Nisam, medjutim, iznenadjena totalnim neznanjem bande na celu kuce o televiziji, jer oni veruju i misle da TV sluzi zaradjivanju para, a ne pravljenju programa", izjavila je Lila Radonjic za "Nasu Borbu".

Ona je dodala da ocekuje da ce SPS, SPO i SRS napisati obrazlozenje zasto je smenjena s mesta urednika Studija B. "I bez naseg smenjivanja Ljuba Mihajlovic Siptar, direktor Komercijalne banke, mogao je da plati sat vremena programa i gostuje u Intervjuu gledalaca kao sto to cini veceras (cetvrtak). Jako je vazno da se ti veliki borci za slobodne medije, kao sto su Aleksandar Cotric, Mira Djurovic ili Aleksandar Vucic, oglase i objasne zasto su izvrsili tako brutalnu smenu i zasto su i za koga oslobodili Studio B", rekla je Radonjic.

Dragan Kojadinovic, kako saznajemo od zaposlenih u Studiju B, potpuno ignorise prethodni uredjivacki tim. Tako je u sredu nekoliko novinara - urednika izbacio s redakcijskog sastanka uz obrazlozenje da ce za njih biti napravljen poseban.

Ponovo SOS kanal?

Novi direktor Studija B obavestio je zaposlene da namerava da pokrene drugi program te televizije. U prvobitnoj opciji drugi kanal bi uredjivali Zoran Ostojic i Lila Radonjic, ali kako tvrdi nas izvor, indikativno je da su Kojadinovica u prethodna tri dana posetili Zoran Predic i Djordje Minkov koji su bili direktori Studija B dok je bio pod kontorlom SPS. Vidjen je cak i Dragisa Kovacevic koji se pominje kao moguci povratnik na Studio B sa svojim SOS kanalom.

J. Ko. - I. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /