Petak, 17. oktobar 1997.

OD SUTRA U NARODNOJ BIBLIOTECI

Pocinju susreti pisaca

Medjunarodna knjizevna manifestacija Beogradski susreti pisaca koji se odrzavaju po 34-ti put svecano ce biti otvoreni sutra u Narodnoj biblioteci obracanjem predsednika Udruzenja knjizevnika Srbije Slobodana Rakitica gostima kao i predstavnika drustava pisaca Crne Gore, Kosova, Vojvodine. Neformalno, susreti pocinju vec danas u 18 casova prijemom dobrodoslice gostima u Francuskoj 7 i prijemom u Skupstini grada jedan sat kasnije.

- Nas susret zapravo je poceo vec 14. septembra time sto su se pisci iz Poljske, Tajvana, Australije i Engleske predstavili na Smederevskoj pesnickoj jeseni - kaze Moma Dimic, umetnicki direktor ove manifestacije, koji je rekao da je jedan broj pisaca vec dosao, drugi deo se ocekuje danas, a neki ce doci tokom susreta. Najavljeni Zigfrid Lenc ipak ne dolazi, ali Dimic kaze da su zadovoljni odzivom stranih pisaca i kada je rec o kvalitetu i kvantitetu, navodeci imena Marije Kodame (udovica H. L. Borhesa), Katarine Frostensen (clan Svedske kraljevske akademije), Motoa Andoa iz Japana, Olge Sedakove iz Rusije, Hoze Marije Alvareza iz Spanije, Sandu Davida, (predsednik izraelskog PEN centra), itd. Dimic kaze da svi poslovi teku po planu i istice pomoc Ministarstva za kulturu i Skupstine grada pri organizovanju susreta.

Tokom naredna dva dana odrzace se najveci deo planiranih aktivnosti. Posle svecanog otvaranja sledi otvaranje izlozbe "Cudesni svet Miodraga Bulatovica", a vreme do 18 casova rezervisano je za dve plenarne sednice na kojoj ce ucesnici govoriti na temu "Vreme preloma". Nakon toga na nekoliko mesta u gradu odrzace se knjizevne veceri: u Biblioteci grada Beograda gostovace kineski pisci (19 h), Moto Andoa ce se predstaviti u zemunskom B klubu (Dubrovacka 10, 20 h), a knjizevne veceri odrzace se i Kuci Djure Jaksica (19 h) i Kulturnom centru Beograda (20 h). Srpski pisci iz dijaspore govorice u Klubu Kult (Bulevar revolucije 77a, 22h).

Centralni dogadjaj u nedelju odrzava se u podne na Trgu Republike - Miting poezije na kome ce ucestvovati tridesetak stranih i domacih pesnika. Dva casa ranije odrzace se okrugli sto u Francuskoj 7, a to je predvidjeno i za popodnevne casove (od 16.30). Dan se zavrsava u Kulturnom centru Beograda otvaranjem izlozbe fotografija "Put za ostrva" Zan-Kloda Arnoa i predstavljanjem knjige "Monodrame" Katarine Frostensen.

R. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /