Petak, 17. oktobar 1997.

KONCERT ANSAMBLA "GUDACI SV. DJORDJA"

Stvaralacki unisono

Kamerni orkestar "Gudaci Sv. Djordja" zasluzeno se nasao na spisku ucesnika 29. BEMUS-a. Mladi umetnici, uglavnom ucenici i studenti muzike, vodjeni ocinski autoritativnom rukom dirigenta Petra Ivanovica, priredili su nam prijatan muzicki ugodjaj na koncertu odrzanom u sredu, 15. oktobra na Kolarcu.

"Gudaci Sv. Djordja" mogu se vec pohvaliti zavidnim renomeom, stecenim pre svega zahvaljujuci rigoroznoj selekciji clanstva i krajnje profesionalnom odnosu prema radu. Njihove interpretacije otkrivaju studiozno citanje partiture, a zelja za potpunim razumevanjem omogucava im pristup i najsitnijim detaljima. "Drvo zivota", delo Ivane Stefanovic, na svojoj beogradskoj premijeri zazivelo je u optimistickom zvuku mladih gudaca. Delikatna interpretacija slivala se u kanonske tokove narastajuceg pulsa, koji svojom neumitnoscu simbolise beskonacne regenerativne procese u nama i oko nas.

Kao gost ansambla nastupila je flautistkinja Irena Grafenauer u izvodjenju Merkadanteovog Koncerta br. 1 u e-molu. Iako vidno isprovocirana uobicajenom drskoscu televizijskih snimatelja, Grafenauerova je zablistala punim sjajem. Prijemciva i zahtevna partitura otkriva muzicko-tehnicke mogucnosti i instrumenta i izvodjaca. Irena Grafenauer zaista ima sta da pokaze! Besprekorna tehnika, kristalno jasan ton, savrsena intonacija, neprimetan dah, gipka i nadasva muzikalna nijansiranja i naravno, autoritativan stav svojstven samo takvoj svirackoj rutini. Ocigledno je bilo i zadovoljstvo solistkinje ostvarenom saradnjom sa predanim i pouzdanim pratiocima.

Izvodjenje "Serenade za gudace" Petra Iljica Cajkovskog, na najlepsi moguci nacin zaokruzeno je ovo muzikalno vece. Osim preciznosti i muzikalnosti, dimenzija koja ovaj ansambl itekako razlikuje od ostalih jeste postojanje narocitog "kolektivnog duha", tog stvaralackog unisona u kome se clanovi orkestra bez razlike i ostatka, neprestano osluskuju, bodre i inspirisu. To nije uobicajena saradnja; oni nestedimice ucestvuju u stvaranju muzike i iskreno uzivaju u krajnjem zvucnom ishodu, a njihova su prozimanja mudro koordinirana znalackom palicom (pa cak i kada je nevidljiva) dirigenta Petra Ivanovica.

Maja Smiljanic-Radic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /