Petak, 17. oktobar 1997.

JUCE U SKUPSTINI VOJVODINE

Sukob Madjara i radikala

Radikali u Temerinu naseljavaju izbeglice u krajevima u kojima zive Madjari da bi izmenili strukturu stanovnistva, tvrdi poslanik DSVM Tibor Pal. Radikali optuzili madjarske poslanike za bezdusnost i nastojanje da oteraju izbeglice

Novi Sad. - Problem izbeglica u Vojvodini ne moze da se resava na nacin kako se to radi u Temerinu gde je na vlasti Srpska radikalna stranka - izjavio je poslanik Demokratske stranke vojvodjanskih Madjara (DSVM) Tibor Pal juce na sednici Skupstine Vojvodine. On je optuzio radikale da u toj opstini "naseljavaju izbeglice u krajevima u kojima zive Madjari da bi izmenili strukturu stanovnistva, stekli vise biraca i tako ostali na vlasti".

Pal je rekao da su radikalske opstinske vlasti u delu Temerina u kojem zive Madjari dodelili 128 placeva izbeglicama iz Bosne i da su najavili dodelu jos 80 placeva, takodje u "madjarskom delu" Temerina. Vlasti su, po njegovim recima, odbile da te palceve lociraju u nekom drugom delu naselja, iako u opstini ima dovoljno zemljista za te svrhe.

U Temerinu, u kojem po popisu stanovnistva iz 1991. godine ima 24.939 stanovnika, a od toga 9.661 Madjar, prihvaceno je 5.526 izbeglica. U Vojvodini je, prema podacima pokrajinskog Crvenog krsta prihvaceno oko 200.000 izbeglica, ili 42 odsto od ukupnog broja koji je dosao u Srbiju.

Poslanik Savaza vojvodjanskih Madjara Istvan Backulj je rekao da su "oni koji su zvali izbeglice, a medju njima i partija na vlasti, sada zaboravili te ljude i obecanja koja su im pruzili". Izbeglice sada zive od socijalne pomoci koja je toliko mala da ne pruza mogucnosti za zadovoljavanje osnovnih ljudskih potreba. On je takvo ponasanje vlasti nazvao zalosnim i zalozio se za humanije resavanje problema izbeglica, a u prvom redu za njihov povratak kucama.

Poslanik Srpske radikalne stranke Igor Mirovic je rekao da "ovde ocigledno ima onih koji bi najradije da oteraju izbeglice". On je rekao da razume madjarsku zabrinutost zbog toga sto su Srbi postali vecinsko stanovnistvo u Temerinu, ali da to nije razlog da se izbeglicama uskrati pomoc.

- Trebalo bi da sledimo primer naseljavanja i kolonizacije Vojvodine koji je pruzio kralj Aleksandar Karadjordjevic, pa da u svako mesto u Vojvodini naselimo izbeglice, rekao je Mirovic.

Gradonacelnik Temerina i poslanik SRS Bogoljub Zec je rekao da je ponosan na dodelu placeva izbeglicama i zalozio se da oni sto pre dobiju jugoslovensko drzavljanstvo i na taj nacin trajno rese svoje probleme.

Rasprava o izbeglicama je zavrsena je zakljuckom da Skupstina Vojvodine predlozi Vladi Jugoslavije da preduzme mere u cilju ravnomernijeg razmestaja izbeglica na celoj teritoriji zemlje, dok je Vladi Srbije predlozeno da sacini jedinstveni program zbrinjavanja izbeglica. Republickom Komesarijatu za izbeglice je predlozeno da sacini kriterijume za pruzanje humanitarne pomoci izbeglicama, a skupstinama opstina da u saradnji sa preduzecima i organizacijama gradjana pruze odgovarajucu pomoc izbeglicama.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /