Petak, 17. oktobar 1997.

SEFKO ALOMEROVIC POSLE JUCERASNJEG ODLAGANJA SUDJENJA PO TUZBI DOBRICE COSICA

"Radmilo Bogdanovic zataskavao istragu o slucaju Strpci"

Beograd. - U Prvom opstinskom sudu juce je odlozeno sudjenje Sefku Alomerovicu, predsedniku Helsinskog odbora za ljudska prava u Sandzaku, koji je okrivljen za klevetu po privatnoj tuzbi bivseg predsednika SRJ Dobrice Cosica i njegovog tadasnjeg savetnika Vladimira Matovica. Posto se na jucerasnjem rocistu nisu pojavili ni zastupnik tuzilaca ni Alomerovicevi advokati nastavak sudjenja zakazan je za 26. januar 1998. godine.

Alomerovic je najavljivao da ce na jucerasnjem sudjenju izneti nove, konkretnije dokaze o otimici 19 gradjana u Strpcima 1993. godine, koja je povod za Cosicevu i Matovicevu tuzbu. Alomerovic je, naime, izjavio da je otmica planirana u Cosicevom kabinetu i na prethodnim sudjenjima je obrazlagao kako je na prostoru Sandzaka u vreme Cosiceve vladavine bilo najvise nerasvetljenih ubistava, otmica, diverzija, paljenja kuca.

Obracajuci se juce novinarima posle otkazivanja sudjenja Alomerovic je istako kako vec peti put izlazi na sud "koji bi, da je bio tako revnostan u vreme dok je Cosic bio na vlasti, vec odavno osudio i smestio u zatvor naredbodavce i izvrsioce otmice u Strpcima umesto da sudi meni zbog klevete". Svoju tvrdnju Alomerovic je argumentovao odnosom suda prema Nebojsi Ranisavljevicu, jednom od optuzenih za ucesce u otmici. Njemu se, kaze Alomerovic, sudjenje umesto u Bijelom Polju, gde je sprovedena istraga i podignuta optuznica, zakazuje u njegovom rodnom Svetozarevu.

"Indikativno je da iz jagodinskog kraja potice nekoliko ucesnika otmice i da je siva eminencija rezima Radmilo Bogdanovic takodje iz Jagodine, a zna se koliki je Bogdanovicev doprinos u zataskavanju istrage o slucaju Strpci. Uostalom, poznato je da je prilikom ekstradicije Milana Lukica, jednog od prvooptuzenih u ovom slucaju, Radimilo Bogdanovic castio flasom viskija jednog sudiju Okruznog suda u Beogradu za uspesno obavljen posao. O tome je pisao i nedeljnik 'Vreme'", rekao je Alomerovic. Na primedbu novinara da ce posle ove izjave uskoro izvestavati i sa sudjenja Bogdanovic protiv Alomerovica, predsednik Helsinskog odbora za ljudska prava u Sandzaku je kratko rekao: "Neka me tuzi".

O. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /