Petak, 17. oktobar 1997.

SINOC ODRZANA SEDNICA SAVETA BU

Dragan Kuburovic novi rektor

Novi prorektori dr Tomislav Dragovic i dr Vladeta Colic. Treci prorektor i student prorektor bice izabrani na narednoj sednici Saveta. Izglasano poverenje predsedniku Saveta dr Momcilu Babicu

Novi rektor Univerziteta u Beogradu, 61. po redu, je dr Dragan Kuburovic, dosadasnji v. d. rektora, za koga je glasao 51 clan Saveta, od 75 prisutnih. Novi prorektori BU su dr Tomislav Dragovic (dobio 49 glasova) i dr Vladeta Colic (59). Treci prorektor nije izabran u prvom krugu, mada je za ovu funkciju konkurisalo pet kandidata. U drugi krug koji ce se odrzati na narednoj sednici Saveta ide dr Ivan Juranic.

Nije izabran ni student prorektor, jer je Viktor Todorovic jedini kandidat, dobio samo 34 glasa, dok je 41 listic bio nevazeci. Za dr Mariju Bogdanovic, drugog kandidata za rektora glasalo je 24 clana Saveta. Ovo je epilog sinocne izborne sednice Saveta BU na kojoj je tajnim glasanjem izabrana nova uprava sa dvogodisnjim mandatom.

Na skupu u Kapetan-Misinom zdanju sa 42 glasa (od 75) izglasano je poverenje predsedniku Saveta dr Momcilu Babicu. Zahtev za njegovo razresenje potpisla je vecina predstavnika fakulteta i Instituta u Savetu.

Akademik Milan Kurepa je obrazlazuci predlog za smenom Babica istakao da se po prvi put u istoriji Univerziteta, od osnovanja 1838. desilo nesto neprimereno - Univerzitet je ostao bez uprave koju je imao i za vreme Balkanskih ratova i okupacije. Analizirajte ko je za to kriv, ali mi profesori ne verujemo dr Babicu i zato trazimo njegovo razresenje, podvukao je dr Kurepa, podsecajuci da je predsednik Saveta dva puta pomerao sednice na kojima je trebalo da se glasa o novom rukovodstvu. Dr Babic je prihvatio da se glasa o njegovom poverenju, naglasivsi da su "cinicne sve izjave kako on nije covek univerziteta". Posebnu paznju na sinocnom skupu privuklo je objasnjenje dr Babica zbog cega nije odrzana sednica Saveta 6. oktobra. On je doslovce rekao da je skup otkazan jer 15 clanova koje je imenovala vlada nije moglo da prisustvuje sednici posto su "bili zauzeti izbornim aktivnostima na terenu i u tom slucaju ne bi bilo kvalitetnog kvoruma".

Mada je uoci odrzavanja izborne sesije vladala bojazan da ce predstavnici vlade prekrsiti uslove deklaracije i na glasacke listice staviti i kandidate koji nisu dobili podrsku, tu dilemu je razbila dr Nada Popovic-Perisic rekavsi da ce na listi biti samo ona imena iza kojih stoji podrska najmanje jedne trecine clanova Saveta.

Nakon izbora novi rektor je u razgovoru sa novinarima izjavio da sebi daje 60 dana da u saradnji sa kolegama ostvari svoj program. Ukoliko to a ne bude ostvario, on ce podneti ostavku.

O. N.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /