Petak, 17. oktobar 1997.

SRS O POKRETANJU RAZGOVORA O CETVORNOJ KOALICIONOJ VLADI

JUL prihvatio inicijativu radikala

Seselj najavio prvi sastanak dve stranke za iducu sedmicu, uz ocenu da ce se SPS i SPO oglasiti posle crnogorskih izbora. Lider radikala ponovio da ce se novi predsednicki izbori odrzati krajem febru ara ili pocetkom marta i dodao da bi bilo "logicno da ih raspise novi predsednik Skupstine"

Beograd. - Jugoslovenska levica prihvatila je inicijativu Srpske radikalne stranke za pokretanje razgovora o stvaranju cetvorne koalicione vlade SPS-SRS-SPO-JUL - rekao je juce Vojislav Seselj , predsednik SRS i dodao da ce se sastanak predstavnika dve stranke odrzati sledece sedmice.

Prema njegovim recima, medjutim, "apsolutno ne postoji sansa za formiranje vlade SRS -JUL". Predsednik SRS ocenio je i da ce se druge dve pozvane stranke (SPS i SPO) oglasiti posle crnogorskih izbora . Prokomentarisao je i tvrdnju Vuka Draskovica da SPO nece uci u koaliciju sa radikalima i socijalistima: "Vuk nema takav stav, bez obzira sta izjavio", rekao je Seselj.

Karikatura Djukanovica ponovo u sto hiljada primeraka

Kao jos jedan "dokaz da Djukanovic pravi kriminalnu drzavu", Vojislav Seselj je slucaj hapsenja Sinise Aksentijevica, glavnog urednika glasila SRS "Velika Srbija".

Aksentijevic je uhapsen u Beogradu u ponedeljak po nalogu crnogorske policije na osnovu pravosnazne presude, iako nije ni bio obavesten o istraznom postupku, nije ucestvovao u sudskom postupku niti m u je presuda urucena, rekao je Seselj isticuci da je sudjenje u odsustvu nemoguce ako se neko nalazi na teritoriji SRJ. Na zalbu SRS Arandjelu Markicevicu, ministru pravde, Aksentijevic je pusten, a karikatura zbog koje mu je sudjeno, na kojoj je, izmedju ostalih politicara, u nepovoljnom kontekstu nacrtan i Milo Djukanovic, bice ponovo sta mpana u tirazu od 100.000 primeraka - saopstio je Seselj.

Lider radikala ocenio je da ce se novi predsednicki izbori odrzati krajem februara ili pocetkom marta i dodao da bi bilo logicno da izbore raspise novi predsednik republicke skupstine. Seselj je nagl asio i da bi "bilo pametno promeniti zakon o izboru predsednika, tako da ne bude neophodan odziv vise od polovine birackog tela u drugom izbornom krugu" ali da je to tesko ocekivati od starog skupsti nskog saziva.

Seselj je optuzio crnogorskog premijera Mila Djukanovica i "njegovu tajnu policiju" za stampanje laznog letka SRS, pri cemu je, kako je objasnio, u saopstenje radikala ubacena recenica kojom se dovod i u pitanje nacionalna ravnopravnost gradjana Crne Gore.

Lider radikala ocenio je da se "novi konci zavera stezu oko Republike Srpske" i zalozio se za odrzavanje parlamentarnih i predsednickih izbora do kraja godine. Komentarisuci gazenje obecanja vlasti o isplati penzija i povecanju njihovog iznosa, Seselj je rekao da su ta obecanja i imala samo predizbornu namenu te da je "sfera socijalnih davanja uvek bila najzapostavljenija u politici vladajuceg r ezima".

V.D.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /