Petak, 17. oktobar 1997.

USTAVNII SUD SRBIJE ODBACIO PREDLOG GSS I DS

Promene broja izbornih jedinica - ustavne

Beograd. - Ustavni sud Srbije odbacio je juce predlog Gradjanskog saveza Srbije i Demokratske stranke za ocenu ustavnosti Zakona o izbornim jedinicama za izbor narodnih poslanika. GSS i DS sma traju, naime, da je u postupku donosenja tog propisa poslanicima uskraceno pravo da raspravljaju o Predlogu zakona time sto su objedinjeni brojni amandmani. Ove dve stranke ukazuju da je procedura u

donosenju pomenutih normi u suprotnosti sa Poslovnikom Narodne skupstine cime je Zakon o izbornim jedinicama usvojen na nepropisan nacin.

Kako, po misljenju vecine sudija, sedam prema jedan postupak donosenja zakona koji je uredjen poslovnickim odredbama, nije ustavno-pravno pitanje o kome odlucuje Ustavni sud, ova pravosudna instanca odbacila je predlog GSS i DS. Sudija Slobodan Vucetic je istakao da je Poslovnik Narodne skupstine zapravo zakon o njenom radu, jer se njime regulise osnovna zakonodavna delatnost parlamenta. Vucetic zato smatra da je Ustavni sud Srbije nadlezan za ocenu ustavnosti Poslovnika.

Na jucerasnjoj sednici odbacena je i zalba na resenje Republicke izborne komisije Milovana Petrovica iz Indjije kojim mu je uskracena kandidatura za predsednika republike. Nesudjeni kandidat tvrdi da je ovo telo povredilo Ustav i zakone, jer mu nije priznato drzavljanstvo, a pogresno je utvrdjeno da nije dostavio odgovarajuce obrasce. Ustavni sud Srbije oglasio se nenadleznim i uputio zalioca na Vrhovni sud Srbije.

B. O. I.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /