Subota, 18. oktobar 1997.

SUTRA DRUGI KRUG PREDSEDNICKIH IZBORA U CRNOJ GORI

Djukanovic ili Bulatovic?

Predsednik Crne Gore postace kandidat koji u nedelju osvoji vise od polovine glasova, bez obzira na broj izaslih. Biracko telo povecano u odnosu na prvi krug

Podgorica. - U nedjelju, 19. oktobra, gradjani Crne Gore koji imaju biracko pravo birace buduceg predsjednika Republike izmedju Momira Bulatovica, dosadasnjeg predsjednika, i Mila Djukanovica, aktuelnog premijera. Od osam kandidata za predsjednicku funkciju, njih dvojica su u prvom izbornom krugu dobili najveci broj glasova, s tim sto je Bulatovic ostvario minimalnu prednost, koja iznosi ispod dvije hiljade glasova. Bulatoviceva prednost je smanjena nakon ponovljenog glasanja na dva biracka mjesta u opstini Bar, Arbanes i Veliki Ostros. Izuzimajuci ova dva biracka mjesta, Bulatovic je u prvom izbornom krugu dobio 147.615 ili 47,45 odsto glasova, a Djukanovic 145.348 ili 46,72 glasova. Nakon ponovljenog glasanja na pomenuta dva mjesta, Djukanovic je "uknjizio" jos nesto vise od 500, a Bulatovic svega nekoliko glasova.

Nakon kampanje za sredjivanje birackih spiskova i upisa onih koji su, iz raznoraznih razloga, bili osujeceni da glasaju u prvom krugu, bircako tijelo u Crnoj Gori ce biti povecano. Juce, nesto prije 15 casova, Republicka izborna komisija jos nije raspolagala podacima o tome koliko je biracko tijelo Crne Gore uoci drugog kruga predsjednickih izbora, jer su se cekali izvjestaji iz opstinskih izbornih komisija.

Vrhovni sud Crne Gore razmatrao je proteklih dana vise od devet hiljada zahtjeva gradjana za naknadni upis u biracke spiskove, i samo manji dio tih zahtjeva nije pozitivno rijesen.

Uoci prvog izbornog kruga bilo je evidentirano 460.568 biraca, a na izbore je izaslo vise od 311.000 ili 67,38 odsto. Biracko tijelo ce, imajuci u vidu naknadne upise u biracke spiskove, biti povecano, a da li ce se povecati i broj onih koji ce i u drugom krugu izaci na izbore, ostaje da se vidi. No bez obzira na sve, predsednik Crne Gore postace kandidat koji u nedelju osvoji vise od polovine glasova bez obzira na broj izaslih na izbore.

Glasacki listici su ovog puta stampani na uvoznom papiru sa vodenim zigom, ali se odustalo od upotrebe specijalnog spreja prilikom glasanja, jer je, kako su nam kazali u RIK, bilo kratko vrijeme za pripremu tog dijela posla. Sprej je pominjan radi toga da bi se onemogucilo da jedna ista osoba glasa dva ili vise puta.

D. V.

Vise od 13.000 zahteva za upis u biracki spisak

Podgorica, Beta. - Do isteka roka za nakandni upis u biracki spisak Vrhovni sud Crne Gore razmotrio je 13.393 zahteva, od kojih je najveci broj prihvacen, saopsteno je juce. Najveci broj zahteva za upis u biracki spisak stigao je iz podgoricke opstine - 5.264 i iz Bijelog Polja - 2.356. Mogucnost da glasa u Niksicu trazilo je 907 biraca, Herceg-Novom 649, Baru 692, Beranama 538, Budvi 462, Plavu 366 a u Kotoru 326 biraca. U Andrijevici je ispravku birackog spiska trazilo 234 lica, na Cetinju 216, u Mojkovcu 292, Ulcinju 205, Rozajama 244, Pljevljima 181, Kolasinu 154 i Danilovgradu 173 lica. Najmanje zahteva za naknadni upis u biracki spisak stiglo je iz Tivta - 44, Pluzina 52 i Savnika 38.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /