Subota, 18. oktobar 1997.

SPECIJALNI PREDSTAVNIK GENERALNOG SEKRETARA UN RAZGOVARAO SA PREDSEDNIKOM SRJ

Manja ali efikasnija policija u RS i BiH

Norveski diplomata Kai Ajde potvrdio da je sa vlastima RS (banjaluckom i paljanskom frakcijom) postignut dogovor, koji se vec sprovodi, o obucavanju i prestruktuiranju policijskih snaga - ciji broj u celoj BiH treba spustiti na 8.500 pripadnika

Beograd. - U celoj BiH policija je prekobrojna, policijske snage UN rade na njenom obucavanju i prestruktuiranju, a IPTF nece birati strane u trenutnom politickom sukobu u RS selektivno ukljucujuci u ovaj svoj program policajce iz jednog ili drugog dela srpskog entiteta, rekao je juce posle razgovora sa predsednikom SRJ Slobodanom Milosevicem u Beogradu ambasador Kai Ajde.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN u Sarajevu izjavio je novinarima da je za ravnopravan pristup misije UN u BiH (posebno programa IPTF obuke i prestruktuiranja lokalnih policijskih snaga) obema entitetima potrebna saradnja i RS i Federacije. "To (u slucaju srpskog entiteta) znaci da se otvaraju znacajne finasijske, i druge, mogucnosti za policiju RS ukoliko saradjuje sa medjunarodnim organizacijama. Sa nase strane nema nikakve namere da ikoga iskljucujemo. Zelimo da ukljucimo, integrisemo i saradjujemo sa svima. Ali, naglasavam: tamo gde ima pune saradnje (punog ucesca u zajednickim institucijama i sprovodjenja do sada postignutih sporazuma) bice i mobilizacije finansijskih sredstava i investicija", kazao je Ajde.

Norveski diplomata je istakao da napreduje program obuke i prestruktuiranja policije Federacije BiH, i to od pre nkoliko dana posebno u centralnobosanskom i neretljanskom kantonu (Mostar). "Prekretnica u razgovorima o pocetku pograma u RS nacinjena je 25. septembra. Akcija je pocela u cetvrtak u Trebinju, sledece sedmice pocece u Brckom a potom u Doboju, dok 1.750 policajaca pohadja obuku u Banjaluci", potvrdio je Ajde.

Ambasador Ajde je izjavio da misija UN ne zeli da odabira strane u trenutnom politickom sukobu u RS vec da uspostavi saradnju sa lokalnim policijama u celom entitetu, o cemu se dogovorila i sa Banjalukom (predsednicom Plavsic) i sa Palama (premijerom Klickovicem).

"Za obuku i prestruktuiranje policije (citave Bosne) oslanjamo se na saradnju sa Sfor i trazimo finansijsku podrsku medjunarodne zajednice - ukupno oko 100 miliona dolara", kazao je Ajde uz opasku da prekobrojne bosnaske policije moraju biti svedene na 8.500 policajaca u celoj BiH.

Vazan deo napora misije UN da se policijske snage u Bosni transformisu u normalne demokratske policije zapadnog tipa jesu i inspekcije u skladistima policijskih stanica koje IPTF sprovodi, rekao je specijalni predstavnik Kofija Anana. U poslednjih dva meseca, saopstio je, u 275 inspekcija ilegalno oruzje je konfiskovano u 40 slucajeva od policije RS i u 53 slucaja od policije Federacije.

Dodavsi da se nada da "otkriveni arsenali, ocito vlasnistvo paravojnih formacija, nisu samo vrh ledenog brega", Ajde je naglasio da je ipak uocljiv pozitivan trend i na srpskoj i na muslimansko- hrvatskoj strani ali da je razlika u tome sto je srpska strana zakasnila i da treba da hvata prikljucak u mnogim aspektima saradnje.

Ambasador Ajde podsetio je da su UN u Bosni angazovane kroz Medjunarodne policijske snage (IPTF sa 2027 pripadnika) i Akciju uklanjanja i unistavanja mina, pri cemu IPTF imaju tri velika zadatka: pracenje rada lokalnih policija, njihova obuka i prestruktuiranje i istrazivanje krsenja ljudskih prava od strane bosanskih policajaca.

U okviru ovih zadataka jedan od ciljeva je i uspostavljanje slobode kretanja na celoj teritoriji BiH - uspesno postepeno smanjenje broja kontrolnih punktova sirom Unije i uvodjenje zajednickih registarskih tablica za citavu drzavu (o cijem sprovodjenju odluku treba da donese visoki predstavnik Karlos Vestendorp u skladu sa rokom do kraja godine koji je zadat u Sintri).

Kai Ajde nije izneo nikakve detalje o susretu sa Milosevicem rekavsi tek da je predsednika SRJ upoznao sa radom UN u Bosni.

F. Slavkovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /