Subota, 18. oktobar 1997.

KATI MARTON, PREDSEDNICA AMERICKOG KOMITETA ZA ZASTITU NOVINARA, O POSETI BIH I SUSRETU SA PREDSEDNIKOM SRJ

"Milosevic podrzava Biljanu Plavsic i smatra da Krajisnik treba da ode"

Na molbu novinara da precizira da li je Milosevic obecao Krajisnikog odlazak, Keti Marton je rekla: "Ne, nije. Ali je rekao da mora definitivno da se dogodi"

Beograd. - Predsednik SRJ Slobodan Milosevic rekao je da u zemlji postoji veliki stepen slobode medija, iako ja znam da se vi sa tim ne bi slozili. Ali, vazno je da je Milosevic svestan da americki mediji pitanje slobode medija smatraju osnovnim pitanjem za demokratizaciju SRJ i Bosne i Hercegovine i da ce istrajati dok se taj cilj ne ostvari - rekla je na jucerasnjoj pres-konferenciji Kati Marton, predsednik Americkog komiteta za zastitu novinara koja je posle prekjucerasnje posete Bosni razgovarala sa Slobodanom Milosevicem.

"Sa Milosevicem sam takodje razgovarala o primeni Dejtonskog sporazuma i situaciji u Republici Srpskoj. On je rekao da je protiv deljenja BiH i da buducnost Bosne kao i Evrope nije u podelama vec integraciji. Takodje je rekao da clan Predsednistva BiH iz RS Momcilo Krajisnik treba da ode sa te funkcije i da podrzava Biljanu Plavsic", izjavila je gospodja Marton, dodavsi da joj je Milosevic rekao da stvari nisu bas crno-bele kao sto ih Amerikanci vide "i da Biljana Plavsic nije ni crna ni bela, ali da je on ipak podrzava". U to sam se prilikom razgovora i licno uverila jer je Milosevic sa predsednicom RS razgovarao telefonom i za vreme naseg susreta, istakla je Kati Morton. Na molbu novinara da precizira da li je Milosevic obecao Krajisnikov odlazak, ona je rekla: "Ne, nije. Ali je rekao da to mora definitivno da se dogodi".

Govoreci o rezultatima njene posete Bosni, ona je istakla da je situacija u BiH kriticna jer bez nezavisnih medija ne mogu da se zacele ratne rane. "Sve dok mediji prenose poruke rata ne postoji nacin da sve tri strane izgrade zajednicku drzavu. To je i osnovni razlog sto je Americki komitet za zastitu novinara podrzao akciju Sfora u zauzimanju cetiri predajnika Televizije Pale", objasnila je Kati Marton. Prema njenim recima, TV Pale su stanica optuzenog ratnog kriminalca Radovana Karadzica "koja je nacionalistickim porukama trovala stanovnistvo RS i bila osnovni izvor nesporazuma".

"Ne smete da to shvatite kao antisrpsku kampanju vec kao kampanju protiv politicke kontrole nad medijima", naglasila je Kati Marton. Ona je dodala da se tokom boravka u BIH srela sa predstavnicima svih strana. Po njenim recima, i Biljana Plavsic se zalaze za objektivne, profesionalne i slobodne medije "bez kojih nema ni slobodnih i fer izbora".

Milosevic o saradnji sa Tribunalom

Odgovarajuci na pitanje da li je prilikom razgovora o sprovodjenju Dejtonskog sporazuma sa Milosevicem bilo reci o izrucivanju optuzenih za ratne zlocine haskom Tribunalu, Kati Marton je rekla da je predsednik SRJ naglasio da se zalaze za saradnju sa Haskim sudom ali da je izrazio zelju da se optuzenima sudi u njihovim zemljama.

Kati Marton je istakla da ni medijska slika u Federaciji BiH nije zadovoljavajuca "ali da treba imati razumevanja za medije koji se godinu dana posle rata pokusavaju osloboditi uticaja nacionalizma i zaostalih komunistickih navika iz perioda pre toga". Sto se tice medija u Hrvatskoj, oni su, kako je rekla, veliki problem jer su pod kontrolom sefa drzave Franje Tudjmana.

Na pitanje novinara da li je sa Slobodanom Milosevicem razgovarala o situaciji u Studiju B, Kati Marton je odgovorila da je zabrinuta za Studio B ali da je obavestena da je to problem lokalnih politickih nesporazuma i da je to jedan od razloga sto Studio B nije pominjan.

O. Mamuzic

TV Pale ponovo emituje program

Kati Marton je obavestila novinare da je TV Pale juce uspela da emituje program i da je iz paljanskog studija nanovo od stanovnistva sakriveno da program nije emitovan zato sto je Sfor zauzeo predajnike. "TV Pale su obavestile stanovnistvo da je emitovanje prekinuto zbog strajka zaposlenih. Nadam se da ce ubrzo ponovo biti ucutkani", zakljucila je Kati Marton.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /