Subota, 18. oktobar 1997.

DEKLARACIJA ZA OBUSTAVU POSTUPKA PROTIV RADOVANA KARADZICA PRED HASKIM TRIBUNALOM

Srpska opozicija protiv Tribunala

"Svetski mocnici nastoje da paralizuju svaku politicku i drustvenu aktivnost srpskog naroda pokusajem potpune izolacije dr Karadzica i stalnim pretnjama njegovim hapsenjem", smatraju potpisnici Deklaracije

"Optuznice protiv Radovana Karadzica i Ratka Mladica pred Haskim sudom ne mogu se odnositi na njih licno, jer su obavljali legitimne drzavne funkcije. Cilj optuznica je da umanji nivo drzavnosti RS predvidjen Dejtonskim sporazumom i spreci dalji politicki napor RS u tom pravcu".

Tako je Slobodan Rakitic, predsednik Udruzenja knjizevnika Srbije, obrazlozio razloge za pokretanje inicjative za obustavu postupka pred Haskim tribunalom protiv Radovana Karadzica. Iza Deklaracije kojom se to zahteva, stalo je, pored patrijarha Pavla, jos 60 profesora univerziteta, clanova Srpske akademije nauka i umetnosti i Udruzenja knjizevnika Srbije.

- Licemerna je i logicki neodrziva tvrdnja da bi pojedinacno utvrdjivanje krivice otklonilo krivicu sa srpskog naroda jer su dr Radovan Karadzic i general Ratko Mladic optuzeni na osnovu komandne odgovornosti funkcija na kojima su se nasli voljom naroda, kaze Rakitic.

Prema misljenju potpisnika Deklaracije, "pritisak koji medjunarodna zajednica vrsi na Radovana Karadzica nije pravno utemeljen i nema nikakve veze sa medjunarodnim pravom". Taj pritisak potpisnici ocenjuju kao pritisak na citav srpski narod. "Svetski mocnici nastoje da paralizuju svaku politicku i drustvenu aktivnost srpskog naroda pokusajem potpune izolacije dr KaradzIca i stalnim pretnjama njegovim hapsenjem", smatraju potpisnici Deklaracije.

"Novim pritiscima uoci izbora u RS, promenom mandata snaga Sfora i pretvaranjem mirovne misije u okupacionu silu, pravljenjem tajnih spiskova i pravim lovom na Srbe, Haski tribunal je prekrsio medjunarodno pravo i Povelju Ujedinjenih nacija", kaze se u apelu.

Deklaracija ce biti upucena Savetu bezbednosti UN, svim ambasadama UN u Zenevi i vodecim svetskim redakcijama, a prevedena je na sest jezika. Medju potpisnicima su Pavle Ivic, Miodrag Jovicic, Ljubomir Tadic, Vasilije Krestic, Enriko Josif, Milorad Ekmecic, Kosta Cavoski, Slobodan Rakitic, Smilja Avramov. Broj potpisnika Dekalracije povecao se u odnosu na Prvu deklaraciju nastalu prosle godine kojom se takodje zahtevalo "oslobadjanje" Karadzica pred Haskim tribunalom iza koje je stalo 20 srpskih akademika i profesora univerziteta.

I. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /