Subota, 18. oktobar 1997.

ZBOG NEBRIGE NADLEZNIH, NAJSTARIJA BIBLIOTEKA U SRBIJI NALAZI SE PRED ZATVARANJEM

Niko ne cuje, niko ne vidi

Najvci problem je grejanje koje ne radi vec sedam godina - kaze upravnik Dragan Batinica

- Ako se nasi problemi ne rese tokom ove godine, moracemo da zatvorimo biblioteku, jer skoro da nemamo elementarne uslove - upozorava Dragan Batinica, upravnik biblioteke "Jovan Popovic" u Zemunu. Razlog ogorcenju upravnika ovog zemunskog hrama kulture, lezi u cinjenici da se ova kuca, osnovana 1825. godine i najstarija u Srbiji, usled visegodisnje nebrige, pa cak i ignorantskog ponasanja nadleznih, nasla u bezizlaznoj situaciji.

Biblioteka je preseljena u zgradu zemunskog Narodnog pozorista 1969. godine. Bez obzira sto je smestena vrlo neprakticno, na IV sprat, u zgradi bez lifta, zbog cega je pristup invalidima i tesko pokretnim osobama nemoguc, ovo resenje je ipak prihvaceno. Izuzimajuci tehnicke i radne uslove po kojima bi se, kada se udje u prostorije, dalo zakljuciti da nije proteklo mnogo godina od njenog osnivanja, pravi problemi su, po recima dugogodisnjeg upravnika ove kulturne ustanove, nastupili pre otprilike sedam godina, kada je Narodno pozoriste prestalo sa radom.

- Osnovni i najveci problem je grejanje prostorija. Povezani smo sa kotlarnicom pozorista koje vec sedam godina ne radi (i ne greje se), zbog cega smo i mi ostali bez grejanja. U pitanju je cetrdesetak hiljada dinara koje treba uloziti da bi nam se obezbedilo grejanje i podnosljivi uslovi za rad zaposlenih i gradjana koji koriste citaonicu - kaze Batinica.

Medjutim, daleko od toga da je ovo jedini problem jedne od najbolje snabdevenih i kulturno (nekada) najaktivnijih ustanova ove vrste. Koliko je zimi tesko boraviti na tih 500 "kvadrata" koliko biblioteka zauzima, bez grejanja, ni leti nije mnogo podnosljivije, kada se ziva na termometru popne preko 27-28 podeoka. Razlog: biblioteka se nalazi na poslednjem spratu ispod ravnog krova, u koji sunce nemilice bije tokom leta. S obzirom da su telefon i 25 godina stare pisace masine najvece tehnicko savrsenstvo, kojim biblioteka raspolaze, o eventualnom postojanju klima-uredjaja nema ni govora. Pored temperaturnih nepogodnosti, prostorije i njihov dragoceni sadrzaj od 85 hiljada knjiga, ugrozava i vlaga koja se nemilice probija kroz tavanicu i spusta niz zidove, dok su elektricne i vodovodne instalacije toliko dotrajale da je pitanje dana kada ce nastupiti havarija i retko bogato kulturno bogatstvo otici u nepovrat.

- Ni sam ne znam koliko puta do sada sam se obracao i bivsim i sadasnjim gradskim i opstinskim vlastima, ali bez rezultata. Niko nije zainteresovan. Bitno je da su nas se svi setili pred izbore, kada su pljustala obecanja da ce resiti nase probleme, da bi nas po odradjenom poslu brzo zaboravili. Ukoliko se hitno nesto ne preduzme, bicemo prinudjeni da zatvorimo biblioteku, jer su uslovi za rad, i za zaposlene i za nase clanove, kojih ima vise od 300 hiljada - krajnje nemoguci!

Da li ce se, posle evntualnog zatvaranja biblioteke neko u ovom gradu ili Zemunu setiti pravog znacaja ovakve ustanove, nemerljivo vrednije od "Banjaluckih cevapa", komisiona, parfimerija i butika, tesko je znati. Lako je medjutim pretpostaviti da nikom nije prijatno, pogotovo ne starijima i bolesnima da se popnu na IV sprat, prolazeci, do poslednjeg mesta ispisanim i izvrljanim stepenistem, da bi neko vreme proveli sedeci u kaputima i citajuci dok im para izlazi iz usta.

Seselj samo protrcao

Prema recima Dragana Batinice, prethodna opstinska vlast obeca(va)la je da ce Biblioteku "Jovan Popovic" preseliti u zgradu Magistrata, vredan kulturno istorijiski objekat. Dolaskom nove opstinske vlasti na celo Zemuna, plan o preseljenju je propao, jer je JP "Poslovni prostor - Zemun" pomenuti prostor namenio u poslovne svrhe.

- Jednom nas je posetio predsednik SO Zemun Vojislav Seselj. Bukvalno je protrcao kroz prostorije i obecao da ce nesto resiti. Od tada medjutim, vise nismo imali priliku da se sretnemo niti je bilo sta uradjeno. Sigurno sam se vise od 50 puta obratio njegovom kabinetu, pisao, zvao, sta sve nisam, ali bez efekta. Poslednje i jedino sto smo ucinili - i opstinskoj i gradskoj vlasti uputili smo peticiju sa 745 potpisa odraslih clanova i 395 dece, sa zahtevom da resavanje naseg problema konacno otpocne - kaze Batinica.

M. Milunovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /