Subota, 18. oktobar 1997.

U PARIZU U 95. GODINI

Preminula kneginja Olga Karadjordjevic

London, Beta. - Kneginja Olga, udovica kneza Pavla Karadjordjevica, preminula je 16. oktobra u Parizu, u 95. godini zivota, saopstila je kancelarija princa Aleksandra Karadjordjevica, sina poslednjeg kralja Jugoslavije. Knez Pavle Karadjordjevic, brat kralja Petra I Karadjordjevica, bio je kraljevski namesnik Jugoslavije od 1934. do 1941. godine.

Kneginja Olga rodjena je 11. juna 1903. u dvorcu Tatoj kod Atine kao najstarija od tri kceri princa Nikole od Grcke i Danske, brata grckog kralja Konstantina, i kneginje Jelene, jedine kcerke ruskog kneza Vladimira Aleksandrovica Romanova. Sa knezom Pavlom vencala se oktobra 1923. godine u Beogradu. Vencani kum im je bio vojvoda od Jorka, kasnije kralj i car Indije Djordje VI, sa suprugom Elizabetom, sadasnjom Kraljicom Majkom kraljevske kuce Velike Britanije.

Knez Pavle i kneginja Olga imali su troje dece. Knezevic Nikola poginuo je u saobracajnoj nesreci blizu Vindzora 1954. Najstariji sin, knez Aleksandar, zivi sa porodicom u Parizu, a kcerka kneginja Jelisaveta u Njujorku.

Koncert Balasevica 1. decembra u Ljubljani: LJubljana, Beta. - Jugoslovenski kantautor Djordje Balasevic odrzace 1. decembra koncert u ljubljanskoj hali "Tivoli". U prodaju su pustene ulaznice po ceni od 3.150 tolara (oko 33 DEM). Ulaznice se prodaju sirom Slovenije, ali i u Zagrebu i to po ceni od 28 maraka.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /