Subota, 18. oktobar 1997.

POZAR OZBILJNO OSTETIO ZGRADU JUGOSLOVENSKOG DRAMSKOG POZORISTA

Vatra brza od rekonstrukcije

Osnivacu pozorista, Skupstini grada, godinama upucivane molbe da obezbedi sredstva za opravku dotrajalih instalacija. "Nismo dosli na red", kaze upravnik Jovan Cirilov, "ali cemo sada verovatno vanredno dobiti pomoc"

Visesatna akcija vatrogasaca uz pomoc
glumaca: Gasenje pozara u
Jugoslovenskom dramskom pozoristu
Foto: D. Milosevic

Oko 7 i 20 juce, izbio je pozar u zgradi Jugoslovenskog dramskog pozorista u kojem su najveca ostecenja pretrpeli Velika scena i gledaliste, urusen je deo krova, dok je Mala scena, odnosno Teatar "Bojan Stupica" ostao neostecen, te ce ansambl ove kuce u tom prostoru nastaviti da igra predstave. Vatrogasna ekipa je, prema tvrdnjama ocevidaca, stigla nesto posle osam sati. Problem je, medjutim, bio u tome sto u pozoristu nije bilo nikoga ko bi u prvom trenutku mogao da pomogne vatrogascima, odnosno objasni im sta su prioriteti u gasenju. Neko vreme su se zbog toga, kako smo culi, zbunjeni vatrogasci gubili po pozorisnim "lavirinitima". Ipak, moglo bi se reci da je njihova akcija bila efikasna jer su od vatre spaseni arhiva, fundus i veliki deo drugog pozorisnog inventara od neprocenjive vaznosti. Izgoreli su dekori samo dve predstave. U spasavanju "dragocenosti" Jugoslovenskog dramskog pozorista od plamena ucestvovali su i mnogi glumci, medju njima i veteran ovog teatra Marija Crnobori, koja je medju prvima pritekla u pomoc.

Nesto oko 11 casova je pred zapaljeno pozoriste stigla Nada Popovic- Perisic, ministar za kulturu Srbije, i izjavila novinarima da je JDP odavno zasluzio renoviranje i da ce "mozda ova nesrecna okolnost biti prilika da Grad i Republika, uz pomoc celokupne javnosti, pomognu da se konacno renovira zgrada". Ipak, na konkretnija pitanja o mogucnostima i tempu saniranja stete gospodja Perisic je odgovorila kako se samo Narodno pozoriste finansira iz republickog budzeta, dok je JDP u nadleznosti Grada.

Izgubljena velika scena:
deo kuce koji je najvise postradao
FOTO: N. Stojanovic

Medju zaposlenima u pozoristu, novinarima i ostalim okupljenim u parku ispred Teatra "Bojan Stupica" u prepodnevnim casovima se pojavio i Spasoje Krunic, predsednik gradske vlade, koji je rekao kako je do ove nesrece doslo zbog neispravnih instalacija na ciju opravku JDP ceka vec godinama.

Zanimljivo je da je veliki deo vremena u blizini JDP provela Gorica Mojovic, donedavni gradski sekretar za kulturu, od koje se moglo cuti da je jedan od razloga za njenu ostavku bilo upravo ovo pozoriste, odnosno nespremnost gradske vlasti da obezbedi sredstva za njegovu adaptaciju. JDP je bilo "pri vrhu liste" za pomoc i trebalo je sukcesivno da dobije nuznih dva miliona dinara, ali je pre par nedelja doslo do preraspodele sredstava beogradskog budzeta, pa je jedna od najznacajnih kulturnih institucija ponovo "izvisila".

- Ne verujem da ce ovo ugasiti Jugoslovensko dramsko pozoriste. Ako se ista lepo dogodilo danas, onda su to podrske koje su nam hitno stigle od prijatelja iz pozorista u drugim gradovima. Nadam se da se nece sve zavrsiti na saucescima i lepim recima - rekao je Branislav Cvejic.

Ljuba Tadic je rekao kako ova kuca vec dosta dugo traje za nase prilike, celih 50 godina, pa se od toga narod zbuni, te nije ni cudo da bukne pozar. - Ovo je kao u losoj dramaturgiji. Kada ne znaju sta da urade s komadom, nesto zapale. Tako i u ovom pozoristu - tavorimo, tavorimo, cekamo neku pomoc i onda nekako prirodno dodje taj slucaj, dodje vatra.

Ironija sudbine zaista se ogleda u cinjenici da Jugoslovensko dramsko pozoriste treba 3. aprila sledece godine da obelezi svoju 50. godisnjicu. Jovan Cirilov, njegov upravnik, je rekao kako se nada da ce se brojni prvi izrazi solidarnosti pokazati iskrenim i da ce ansambl svoj jubilej docekati u obnovljenom domu. - Onako kako je obnavljana "Fenice" u Veneciji, trebalo bi da uz pomoc svih koji mogu da je pruze, a rekao bih da ima mnogo dobronamernih, da se povrati i ova zgrada. Jos uvek ne mozemo znati sta nam je sve unisteno posto, po pravilu, sto ne unisti vatra, unisti voda. Koliko sada znamo, ostali smo bez dekora za dve predstave, tako da sve ostalo mozemo i treba da igramo. Mislim da bi cak i "Mizantropa", bez cijeg smo dekora ostali, trebalo u skromnijem obliku da obnovimo i da, kako je planirano, igramo na Festivalu u Uzicu. Jako je vazno da sada budemo solidarni, da se drzimo zajedno, da sve eventualne nesporazume prevazidjemo. Izgleda da su probne sale citave tako da cemo moci da radimo, da spremamo zacrtane predstave. Ovo je veliki psiholoski sok i molim vas da ga zajedno prevazidjemo. Igracemo, tako kako sada mozemo, a solidarnost nam je obecana i od ministarke, i od predstavnika grada i kolega iz drugih kuca - rekao je Cirilov clanovima ansambla i ostalim zaposlenima u JDP-u, dodavsi kako su sredstva za rekonstrukciju odavno trazena. - Nismo mogli da dodjemo na red, sada cemo verovatno vanredno nesto da dobijemo.

Medju odgovornima u Jugoslovenskom dramskom pozoristu se sve vreme vodila rasprava oko toga sta im je najpametnije ciniti, odnosno da li se smeju prihvatiti ponude za igranje na nekoj od drugih scena u Beogradu. Nije bezrazlozan njihov strah, buduci da se zna, na primer, sta se dogodilo s ansamblom Pozorista na Terazijama kada je napustio svoju kucu.

- Ne cini ova zgrada Jugoslovensko dramsko pozoriste - uzbudjeno je govorio Voja Brajovic. - Igracemo predstave ako treba tu, u parku. Jugoslovensko dramsko pozoriste jesu nase predstave. Treba igrati repertoar koji je najavljen, bez dekora, bez kostima, bez sminke. Ni nasa publika vise nece biti obicna publika.

E. N. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /