Subota, 18. oktobar 1997.

NOVI REKTOR UNIVERZITETA U BEOGRADU DR DRAGAN KOBUROVIC O PRVIM KORACIMA NA NOVOJ DUZNOSTI

Materijalni polozaj - bolno pitanje

Zbog zabrivanjavajuci situacije oko odlaska mladih istrazivaca u inostranstvo, novi rektor se zalaze za formiranje fonda za razvoj mladih kadrova

Beograd. - Univerzitet u Beogradu dugo je bio bez ljudi koji je trebalo da ga vode, a ja sam bio u funkciji vrsioca duznosti koja nije bila do kraja definisana, sto je stvaralo velike probleme. Na primer, u svetu uopste nisu znali sta je to v.d, taj pojam kod njih ne postoji. Preksinocnom sednicom stvorene su pretpostavke da na univerzitetu nastavimo normalno da funkcionisemo. Kao covek koji se kandidovao za ovu funkciju, bio sam svestan da ulazim na univerzitet koji je pun bremenitih situacija. To treba vratiti u kolosek. Ukoliko se to ne ostvari, verujem da cu za to biti najkrivlji ja, sa svojim saradnicima - izjavio je dr Dragan Kuburovic, novoizabrani rektor najstarije visokoskolske ustanove u drzavi, u jucerasnjem razgovoru sa novinarima.

Dr Kuburovic je govorio o svom programu i urgentnim problemima univerziteta. Materijalni polozaj je, po njemu, "bolno pitanje". "Kad nema kiseonika, prvo strada centralni nervni sistem, kiseonik je za nas novac, bez koga na univerzitetu ne moze da se radi". Podsecajuci da su se mnogi instituti nasli u nezavidnoj situaciji zbog odlaska mladih istrazivaca u inostranstvo. ne toliko zbog materijalnog statusa vec zato sto ovde nemaju mogucnosti da se bave naukom, dr Kuburovic se zalaze za formiranje Fonda za razvoj mladih kadrova.

Novi rektor je za ponedeljak najavio sastanak sa predsednicima svih beogradskih opstina na kome ce se razgovarati o povratku legata Beogradskom univerzitetu. Takodje je kazao da ce do kraja godine Beogradski univerzitet postati centar akademske mreze za celu Jugoslaviju i da se ocekuje reaktiviranje oko 70 ugovora o saradnji sa univerzitetima u svetu.

Odgovarajuci na novinarska pitanja dr Kuburovic je saopstio da je na prorektorskoj funkciji proveo tri mandata (od '91.) i da je autor tri udzbenika i vise od 120 naucnih radova. On je obavestio novinare da je na sastanku sa ministrom finansija, pre mesec i po dana, postignut dogovor "i da je u sferi licnih dohodaka dobijeno sve sto je trazeno". Ali moram da kazem - dodao je dr Kuburovic - da nismo zadovoljni cenom rada od 220 dinara". "Bio sam zatecen kad sam cuo da su vozaci GSB trazili cenu rada od 490 dinara". Na skupu je receno da asistent u proseku prima izmedju 1.100 i 1.200 dinara, a redovni profesor od 1.800 do 2.000.

O. N.

Biografija

Novi rektor Beogradskog univerziteta rodjen je u Ljigu 1935. Gimnaziju je zavrsio u Kraljevu, a Stomatoloski fakultet u Beogradu. Bio je prodekan i dekan Stomatoloskog fakulteta, prorektor Beogradskog univerziteta i v.d. rektora od marta do oktobra '97. Za sebe kaze da nikada nije bio "drustveno politicki aktivan". Dr Kuburovic je prvi stomatolog koji je postao predsednik Srpskog lekarskog drustva...

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /