Ponedeljak, 20. oktobar 1997.

RASTE NEZADOVOLJSTVO U NEMACKOJ POSLE KOLOVOG "IZBORA" BUDUCEG KANCELARA

Sojble kao prestolonaslednik

Izjavom koja nije ni bila nuzna - jer je Sojble i bez kancelarovog "aminovanja" slovio kao najizgledniji novi lider CDU - Kol samo sebi stvorio jedan problem vise

Snezana Bogavac
dopisnik "Nase Borbe" iz Bona

U trenutku kad su mnogi tokom i nakon proslonedeljnog kongresa vladajuce konzervativne Hriscansko-demokratske unije (CDU) sudbinu njenog predsednika i kancelara opisivali kao "jesen patrijarha", Helmut Kol je pokusao da situaciju iznenadnim "udarom" barem delimicno preokrene u svoju korist. Sefa konzervativne frakcije u Bundestagu i jednog od svojih najblizih saradnika Volfganga Sojblea Kol je nagradio funkcijom koja u demokratiji jednostavno - ne postoji.

Ocenjujuci da je Sojble najsposobniji da "jednog dana" preuzme kancelarasko zvanje, Kol ga je pretvorio u "prestolonaslednika". Izvrsni takticar Kol nadao se da ce time otupeti ostricu kritike upucene njemu samom i u isto vreme "umilostiviti" sve one koji ionako, a pogotovu posle njegovog govora u Lajpcigu, Sojblea smatraju boljim kandidatom za kancelara nego samog Kola. Reakcije na Kolov potez uprkos tome nisu bile preterano odusevljene.

Sam "prestolonaslednik" Sojble (koji je od atentata u oktobru 1990. u invalidskim kolicima) odreagovao je hladno - onako kao su obojeni i njegovi ostri politicki nastupi. U saopstenju od cetiri tacke Sojble je odgovorio da je "pocastvovan kancelarovom zeljom da on jednom postane njegov naslednik". Vec u narednoj tacki posredno se kritikuje kancelar - Sojble kaze da pitanje Kolovog naslednika sada nije aktuelno, a kada to bude bilo, onda ce odluku svakako blagovremeno doneti - odgovarajuci partijski organi.

Unutrasnja opozicija

Glasovi neodobravanja za Kolov potez pojavili su se i u CDU. Sef hamburskih konzervativaca Ole fon Bojst smatra da tako nesto ne kaze onaj koji ima nameru da na polozaju ostane citav mandat. Kolovoj Uniji sestrinska, u Bonu u koaliciji vladajuca ultrakonzervativna bavarska Hriscansko-socijalna unija (CSU) takodje ne zeli da kancelarovu izjavu shvati kao "poslednju rec". CSU-sef i ministar finansija Teo Vajgel porucio je da njegova partija nece automatski podrzati Kolov predlog, vec ce se vratiti proceduri nominovanja kancelara koja je unutar konzervativnog bloka postojala sedamdesetih godina.

Posle Kolove izjave pojavile su se spekulacije o tome da 67-godisnji politicar, ukoliko dobije izbore naredne godine, zapravo nece kao kancelar provesti citav mandat. Zato je generalni sekretar CDU Peter Hince bio prinudjen da u petak na konferenciji za stampu naglasi da Kol, u slucaju izborne pobede, ostaje kancelar do 2002. godine. Prema Hinceu ispada da je izjava od srede data "pod uticajem zbivanja na Kongresu i ocite podrske delegata Sojbleovom radu i njegovom govoru" te da je Kol hteo da pokaze da "CDU, kada je rec o kljucnim kadrovskim pitanjima, misli i na dalju buducnost".

Uprkos tome, mnogi vec vide kancelara, koji je i do sada pokazao da ima smisla za velike i medijski efektne gestove, kako se doduse seli 2000. u Berlin, ali tamo kancelarsku fotelju prepusta nekom drugom - tj. Sojbleu. Mastu onih koji ovako razmisljaju dodatno podupire cinjenica iz politicke stvarnosti - Sojble, naime, slovi kao moguci kandidat za kancelara ukoliko se dogodi da posle narednih izbora i pat-pozicije dve najvece partije - CDU i Socijaldemokratske partije Nemacke (SPD) - jedini izlaz bude tzv. velika koalicija; Helmut Kol, za razliku od "prestolonaslednika" Sojblea ne bi bio spreman da vodi crno-crvenu vladu...

Imajuci u vidu ovakav scenario, nepovoljno su reagovali pojedini liberali (FDP - manji koalicioni partner u sadasnjoj vladi). Tako "Mladi liberali" (podmladak FDP) nisu za to da Sojble bude Kolov naslednik, jer veruju da bi on izvsio "socijaldemokratizaciju" ekonomske politike, da je pored toga "evro- skepticar" i da vec sada prizeljkuje "veliku koaliciju". Sojble bi Kolovu vizionarsku politiku zamenio politikom moci - smatraju Mladi liberali. Tokom kongresa u Lajpcigu pokazalo se da svi konzervativci ne podrzavaju bezrezervno savez sa liberalima, smatrajuci da im on u mnogo cemu "vezuje ruke". Nekadasnji generalni sekretar Hajner Gajsler kritikovao je to sto je u CDU tabu postalo i samo razmisljanje o drugim politickim savezima.

Naravno, pravu "bombonu" Kolovom izjavom dobila je opozicija - pri cemu SPD u stvari smatra da je rec o "piluli za umirenje". Kolu je jasno da sam ne moze da dobije naredne izbore i hteo bi da pridobije Sojblea kao pojacanje, ocenio je generalni sekretar SPD Franc Mintefering. Moguci SPD-kandidat za kancelara, sef vlade pokrajine Donja Saksonija Gerhard Sreder kratko je porucio Kolu: "U demokratiji kancelara bira narod". Socijaldemokrate su odbacile mogucnost velike koalicije, i to bez obzira da li bi im je kao kancelar ponudio Sojble. Zeleni, koji se nadaju da ce od naredne godine u Bonu moci da vladaju u koaliciji sa SPD, smatraju da bi Sojbleova politika jos vise polarizovala drustvo na siromasne i bogate, te ce "zelena" predizborna kampanja upravo biti jos jace usmerena na ovu temu. Kolovo opredeljivanje za naslednika Zeleni smatraju jos jednim dokazom koliko je CDU u losoj situaciji i da vec i sama ima osecaj da bi mogla izbore da izgubi.

Tako je moguce da predaha, koji je Kol sebi mogao - ili zeleo - da obezbedi izjavom o nasledniku Sojbleu, uopste nece ni biti. Istovremeno su se u novinama pojavile i spekulacije da predstoji i brza izmena sastava vlade, sto je letos bio povod velike svadje u koaliciji. Mozda je Kol izjavom, koja nimalo nije bila nuzna (jer je Sojble i bez kancelarovog "aminovanja" slovio kao najizgledniji buduci kormilar konzervativaca) samo sam sebi nabacio pokoji problem vise. I naravno na Sojbleova pleca natovario nesto vecu odgovornost, jer ce se svaka njegova politicka izjava vagati jos brizljivije nego do sada. Potencijalni Sojbleovi suparnici Kolovom izjavom jesu svakako obeshrabreni, ako ne i dotuceni, ali ipak izgledi za uspon u politickoj karijeri nisu Sojbleu objektivno postali ni manji ni veci no sto su bili pre nego sto ga je Kol proglasio "prestolonaslednikom".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /