Ponedeljak, 20. oktobar 1997.

BRITANSKE DILEME OKO STAVA PREMA JEDINSTVENOJ EVROPSKOJ VALUTI

Sta je Braun hteo da kaze

Nakon sto je ministar finansija iskljucio mogucnost ulaska u EMU u narednih pet godina, ministar zdravstva ocenio da je ovaj stav "pogresno shvacen"

Alan Vitli
za Rojters iz Londona

Dugo prisutne dileme o stavu laburisticke vlade prema jedinstvenoj evropskoj valuti produbljene su juce izjavama ministra zdravstva Frenka Dobsona da bi Britanija ipak mogla da se ukljuci u ovaj sistem do 2002. godine.

Nakon serije proslonedeljnih konsultacija sa premijerom Tonijem Blerom, britanski ministar finansija Gordon Braun je u intervjuu subotnjem "Tajmsu" prakticno odbacio mogucnost da se Velika Britanija u toku sledecih pet godina prikljuci sistemu zajednicke evropske monete. I nedeljna izdanja novina izvestila su da je premijer Bler, koji je do sada stalno drzao otvorene britanske opcije, insistirao na cvrscem stavu po ovom pitanju, strahujuci da bi prerano prikljucivanje Britanije moglo naskoditi laburistima na narednim izborima.

Drzavni sekretar za zdravlje Frenk Dobson je, medjutim, izjavio televiziji Bi- Bi-Si (BBC) da je tesko zamisliti da ce tokom sledecih pet godina mandata sadasnjeg parlamenta doci do odricanja od britanske funte u prilog jedinstvene evropske valute euro, ali da se ta mogucnost ne moze sasvim odbaciti.

"U ovom svetu nista nije nemoguce, zar ne? Moramo gledati na sve sto se dogadja u Evropi. Mi pokusavamo da igramo vodecu ulogu u Evropi, ali moramo i da vodimo racuna o interesima gradjana nase zemlje", rekao je Dobson.

Na drugoj strani, "ukoliko se ne pridruzimo do 1999. godine nas ce zadatak biti obezbedjivanje perioda znacajnog rasta, savladjivanje dugorocnog slabljenja britanske privrede i nastavak pritiska za reforme u Evropi", izjavio je ministar finansija Braun londonskom "Tajmsu".

I dok se pomocnici ministra finansija raduju tumacenjima na osnovu kojih se moze zakljuciti da je vlada odbacila euro bar do 2002. godine, Dobson tvrdi da je Braunov intervju pogresno shvacen.

"Ljudi su radije izabrali da u njegovim recima procitaju razne stvari i poceli su vec da spekulisu", izjavio je Dobson, naglasivsi da je vladin stav o privrednoj i monetarnoj uniji (EMU) koja pocinje 1999. godine ostao nepromenjen.

"Smatramo da nije dobro da ulecemo u prvi talas euro, ukoliko on stvarno krene 1999. godine. Gledano sa prakticne strane, ukoliko ne udjemo u prvi talas onda nije sigurno da cemo uopste i ulaziti pre narednih opstih izbora", rekao je Dobson.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /