Ponedeljak, 20. oktobar 1997.

OTVORENI 34. BEOGRADSKI MEDJUNARODNI SUSRETI PISACA

Svodoci i tragaoci

- Biti pisac u vreme preloma znaci biti svedok, ali svedok prozorljiv, kako se nekada govorilo, ili svedok sa darom prorockim. Svedok koji ne samo najavljuje, vec i svedok koji upucuje. Tragalac za pravim putem. Putem ocuvanja covekove duhovnosti, covekovog covestva. Jer, kao sto je receno, onaj koji stekne blaga zemaljska, a izgubi dusu, izgubio je sve - rekao je Slobodan Rakitic, predsednik Udruzenja knjizevnika Srbije, u subotu u Narodnoj biblioteci, na otvaranju 34. Beogradskih medjunarodnih susreta pisaca, koje je okupilo pisce iz dvadesetak zemalja. Rakiticevo izlaganje (naslovljeno sa "Vreme preloma", kako glasi glavna tema skupa), bilo je posveceno "vremenu neshvacene ili pogresno shvacene istorije" i "vremenu neshvacene stvarnosti", polozaju srpskog naroda - kako njegovom duhovnom stanju, tako i njegovom odnosu prema svetu, te odnosu (srpskog) pisca prema svemu tome. "Teror politike i informativnih medija" glavno su svojstvo kraja milenijuma, kaze Rakitic, konstatujuci da postoji "kriza duhovne kulture i duhovnog identiteta srpskog naroda koja dobija pretece razmere", ali da se ona ne moze posmatrati nezavisno od onoga sto se dogadja na "gotovo planetarnom nivou". A na planetarnom nivou, "svedoci smo novog oblika totalitarizma", tvrdi Rakitic, potkrepljujuci tu tvrdnju poternicama Haskog tribunala i "politickom voljom a ne pravnom procedurom koja stoji iza njih".

- Mi knjizevnici, hronicari vremena i naslednici starozavetnih proroka, svedoci u korist ponizenih ljudi i naroda pred mocnicima ovog sveta, danas kada se najavljuju ne samo veliki socijalni i politicki lomovi vec i duhovne promene, imamo duznost, mogu li reci svetu duznost, da branimo pravo malih pred nepravom velikih. Da stitimo pravo na identitet pred tmastim oblacima nove totalitarnosti koja nam se najavljuje na pragu novog milenijuma - rekao je Rakitic, dodajuci da to posebno vazi za "nas koji gotovo i da nismo izisli iz komunisticke totalitarnosti, a treba da upadnemo u totalitarnost dirigovane stvarnosti".

Skup u Narodnoj biblioteci medju kojima je bilo i 40-ak stranih i isto toliko domacih pisaca, u ime Ministarstva za kulturu pozdravila je ministar za kulturu Nada Popovic-Perisic, koja je govoreci o odnosu knjizevnosti i stvarnosti, izmedju ostalog, rekla da je "knjizevnost poput fosfora, najvise gori u momentu kada se misli da pocinje da se gasi". Prisutne su pozdravili i Milos Djordjevic u ime Drustva pisca Kosova i Metohije, Selimir Radulovic u ime Drustva knjizevnika Vojvodine, ispred pisaca Crne Gore Momir Vojvodic, a Vladimir Nastic u ime Udruzenja pisaca RS.

Slobodan Rakitic urucio je povelje za zivotno delo Dragoslavu Mihajlovicu i Jovanu Hristicu, dok je treci laureat, Miodrag Pavlovic, prema recima Adama Puslojica, izrazio zelju da mu se povelja uruci u intimnijoj atmosferi u prostorijama UKS.

Nakon otvaranja susreta, otvorena je i izlozba "Cudesni svet Miodraga Bulatovica", posle cega su usledile dve plenarne sednice. Susret je propracen nizom knjizevnih manifestacija u Beogradu, a centralna - Miting poezije, odrzana je juce na Trgu republike, ali je zubato sunce mnoge poklonike poezije nateralo da ostanu u svojim kucama. Iz danasnjeg programa izdvajamo Zavrsnu plenarnu sednicu u Narodnoj biblioteci (10 c) i Medjunarodno vece poezije u Zaduzbini Ilije M. Kolarca (19.30). Knjizevno vece "Pesnici sveta Zvezdari" odrzace se u Bibliteci "Vuk Karadzic", a kraljevacki krug pesnika i casopis "Povelja" predstavice se u zemunskom B Klubu. Vec sutra knjizevni karavan iz glavnog grada krece sirom Srbije: put Novoga Sada, Sombora, Valjeva, Krusevca, Uzica, Peci.

R. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /