Ponedeljak, 20. oktobar 1997.

SPEKULACIJE OKO SMRTI MATE BOBANA

Hag ne zeli ekshumaciju?

Zagreb, FoNet. - Da li Haski sud za ratne zlocine na podrucju bivse Jugoslavije zaista zeli ekshumaciju Mate Bobana, pitanje je koje se ponavlja vec dva meseca, iako na njega jos uvek nema pravog odgovora. Dva puta u posljednje vrjeme privatni tjednici u Hrvatskoj pisali su da ce haski istrazitelji traziti ekshumaciju Bobana, pokopanog u Hercegovini, kako bi ustanovili da li je on zaista u grobu, a ako jeste, od cega je umro.

Kada je ovog leta iznenada objavljeno da je umro sef samozvane Herceg- Bosne Mate Boban, cesto nazivan i hrvatski Karadzic, to je izazvalo senzaciju.

Boban je bio na trazenje Amerikanaca smenjen, pa je imenovan za zamenika direktora INE, najvece hrvatske firme. Boban kome je jedino iskustvo u trgovini naftom bilo kada je na pumpi punio svoj auto, nije dugo ostao na tom mestu, jer je iznenada smenjen i poslan u svoje rodno mesto Sovice kraj Gruda. Niko nije objasnio zasto je Boban uklonjen, iako se ocekivalo da ce protiv njega biti podignuta optuznica, pa nije cudno da su govorkanja dozivela kulminaciju kada je javljeno da je Boban iznenada umro u mostarskoj bolnici.

Postojalo je nekoliko verzija prica o Bobanovoj smrti. Jedna je da je bio ubijen ili cak otrovan u bolnici, a druga da nije umro, vec da je prebacen u Australiju ili Juznu Ameriku, pa je pokopan samo prazan sanduk ili neko nepoznat. Price su postepeno prestale, ali posle predaje deset bosanskih Hrvata Haskom sudu opet su postale aktuelne. Vlasti demantiraju takve izvestaje, ali vlastima u Hrvatskoj veruju samo krajnje naivni.

Zanimljivo je i da inace vrlo pricljivi predstavnici Haskog tribunala o toj temi uopste ne zele razgovarati. Portparol Haskog tribunala Kristijan Sartije odbija svaki razgovor o ekshumaciji, iako ipak nista nije demantovao. No, najnoviji izvestaj o navodnom zahtevu za ekshumacijom Bobana, medjutim, nije plod govorkanja, vec izjava uglednog zagrebackog advokata Cede Prodanovica, koji otvoreno kaze da je informaciju dobio u Hagu, iako ne zeli da kaze od koga.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /