Ponedeljak, 20. oktobar 1997.

ZAVRSENA KONFERENCIJA STUDENATA JUGOISTOCNE EVROPE U BEOGRADU

Usvojena deklaracija o saradnji

Pored jugoslovenskih, konferenciji su prisustvovali studenti iz Makedonije, Slovenije, Moldavije, Hrvatske, Madjarske, Bugarske i Turske

Beograd, FoNet. - Ucesnici trodnevne medjunarodne studentske konferencije "SECI perspektive regionalne integracije", koja se juce zavrsila u Beogradu, usvojili su zavrsnu Deklaraciju, uz predl og za stvaranje medjunarodne studentske organizacije SESEP za unapredjenje saradnje studenata jugoistocne Evrope, saopstio je Pres centar Konferencije.

Jugoslovenski i studenti iz Makedonije, Slovenije, Moldavije, Hrvatske, Madjarske, Bugarske i Turske, zalozili su se za stvaranje atmosfere medjusobnog poverenja, razvoj saradnje zemalja-clanica SECI , koordinaciju u aktivnostima od zajednickog interesa, stvaranje uslova za dalje profesionalno usavrsavanje studenata zemalja SECI, autonomiju svih univerziteta sa tog podrucja, razvoj demokratije i postovanje ljudskih prava.

Prema usvojenom predlogu, SESEP bi trebalo da podrzava i pomaze razmenu studenata iz zemalja jugoistocne Evrope, koordinira saradnju studentskih organizacija i drugih institucija na podrucju cele Evr ope, nalazi sponzore za realizaciju projekata i radi na stvaranju zajednicke baze podataka o univerzitetima i studentskim organizacijama u regionu.

Organizatori Konferencije - Studentska inicijativa i Klub Ujedinjenih nacija Pravnog fakulteta u Beogradu najavili su da bi do kraja godine moglo da se ocekuje jos jedno slicno okupljanje studenata, verovatno u Makedoniji ili Turskoj, koje su izrazile zelju da budu domacini Konferencije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /