Ponedeljak, 20. oktobar 1997.

GLAVNI ODBOR DEMOKRATSKE STRANKE

Bez promene uslova nema izlaska na izbore

Djindjic najavio pocetak promotivne kampanje za prezentovanje demokratske Srbije koja ce biti pandan izbornoj kampanji stranaka koje prihvataju postojece uslove

Beograd. - Demokratska stranka na predstojecim predsednickim izborima nece ucestvovati ukoliko izborni uslovi ne budu promenjeni. Ovakvu odluku doneo je Glavni odbor te stranke na prekjucerasnjem zasedanju, odrzanom u opstini Vracar. Odluka o neizlasku na izbore pod ovakvim uslovima vazi i za eventualne parlamentarne izbore. U subotu su iz stranke iskljuceni Djordje Basic iz Novog Sada, zbog nepridrzavanja stranacke discipline i Milan Paroski i Milan Vukadinovic, clanovi Narodne stranke zbog toga sto su, protivno odluci Demokratske stranke, ucestvovali na izborima.

U uvodnom izlaganju, lider DS Zoran Djindjic najavio je od ove nedelje pocetak promotivne kampanje za prezentiranje demokratske Srbije.

"Nasa kampanja mora biti pandan izbornoj kampanji stranaka koje ce prihvatiti ucesce na takvim izborima. Nasa misija, tj. kampanja, jeste da organizaciono i programski ucvrstimo opozicionu politicku scenu nase zemlje i oblikujemo demokratsku alternativu sadasnjoj vladajucoj koaliciji", rekao je predsednik Demokratske stranke.

"Naredni period treba da bude posvecen konsolidovanju demokratskog prostora i vreme je da se vratimo ideji sirokog demokratskog saveza u koji ce biti ukljucene i nestranacke licnosti, organizacije i sindikati, koji zele reforme u drustvu", rekao je Djindjic. On je pozvao clanove stranke da se pridrzavaju njenih odluka i ne iniciraju raspad koalicije "Zajedno" u gradovima u kojima je ona na vlasti, ali da, takodje, ne dozvole da "koalicioni partneri odredjuju kadrovsku politiku DS".

Osvrcuci se na najavu nove koalicije i promotivnu kampanju DS, clan GO DS Zaharije Trnavcevic zatrazio je od Djindjica da odgovori na pitanje ko je rasturio koaliciju "Zajedno". On je upitao kako je, sudeci prema njegovoj ranijoj izjavi "Los Andjeles tajmsu", mogao predsednik DS da rasturi koaliciju "Zajedno" bez prethodnog dogovora s clanstvom stranke i Glavnim odborom.

Djindjic nije direktno odgovorio na to pitanje, kao sto nije odgovorio ni na pitanja clana GO Svetlane Stipcevic, zasto jos uvek nije formirana beogradska vlada u senci. On je ponovio da je odluka DS o bojkotu prethodnih izbora opravdana, da je ta stranka mnogo ozbiljnija organizacija nego sto je bila ranije, kao i da je ucesce u koaliciji "Zajedno" imalo kako pozitivnih tako i negativnih strana.

Mada je vecina clanova GO podrzala Djindjicevo izlaganje, bilo je nesuglasica prilikom formulisanja zakljucaka sednice vrhovnog tela Demokratske stranke. Problem je, naime, nastao oko prvobitno srocenog teksta u kome je pisalo da je "DS dobro postupila bojkotujuci septembarske izbore i da nece uzeti ucesca na narednim ako se ne promene izborni uslovi". Medjutim, potpredsednik stranke Midorag Perisic i clan GO knjizevnik Gojko Djogo zahtevali su da stav Demokratske stranke bude decidniji u vezi s neizlaskom na izbore.

Na kraju sednice verifikovani su mandati novih clanova Glavnog odbora Demokratske stranke.

V. Djordjevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /