Ponedeljak, 20. oktobar 1997.

PISMO VESTENDORPU, KONTAKT GRUPI I KAIU EIDEU

Krajisnik predlaze dijalog za resenje problema SRT

Televizijski program sa Pala se i dalje ne emituje posto je Sfor zauzeo predajnik Veliki Zep kod Han Pijeska

Pale, Beta. - Clan Predsednistva BiH iz Republike Srpske Momcilo Krajisnik predlozio je u subotu medjunarodnim posrednicima da se sto pre resi pitanje rada Srpske radio-televizije. Pismo sa tim predlogom, Krajisnik je uputio Visokom predstavniku za BiH Karlosu Vestendorpu, zemljama-clanicama Kontakt grupe i specijalnom izaslaniku generalnog sekretara UN Kaiu Eideu. Kako se navodi u saopstenju Krajisnikovog kabineta, on je ukazao na "neophodnost uspostavljanja dijaloga izmedju predstavnika SRT i predstavnika medjunarodne zajednice kako bi se postigao dogovor o slobodnom i fer pristupu medijima za sve relevantne strane, posebno imajuci u vidu predstojece izbore".

Krajisnik se pismom obratio i predsednici RS Biljani Plavsic, kojoj je predlozio hitno postovanje odredbi Beogradskog sporazuma i nastavak naizmenicnog emitovanja programa SRT iz studija u Banjaluci i na Palama, kako taj sporazum predvidja. Posle 12 dana pauze, paljanski studio SRT u cetvrtak uvece ponovo je poceo sa emitovanjem programa, uprkos zabrane medjunarodne zajednice. Pripadnici Sfora zauzeli su u subotu predajnik Veliki Zep, jedini predajnik koji je jos bio pod kontrolom studija sa Pala i prekinuli emitovanje programa iz tog studija.

Krajisnik je razgovarao u subotu na Palama sa americkim ambasadorom u Sarajevu Ricardom Kauzlaricem o stanju medija u RS, predstojecim izborima i procesu privatizacije. "Amerikanci su insistirali na striktnom postovanju preporuka visokog predstavnika za BiH Karlosa Vestendorpa i Kontakt grupe o radikalnoj reorganizaciji Srpske radio-televizije (SRT) i drugih srpskih medija", izjavila je posle sastanka agenciji Srna ministarka informacija RS Svetlana Siljegovic, koja je ucestvovala u razgovoru. Po njenim recima, srpska strana upozorila je sagovornika da "to nije u skladu ni sa Ustavom RS, ni sa Dejtonskim sporazumom, koji predvidja da entiteti mogu imati nacionalne medije, koje niko ne moze zabraniti". U razgovoru sa Kauzlaricem, Krajisnik i njegovi saradnici prihvatili su dogovor o demokratizaciji medija i stav medjunarodne zajednice da oni treba da budu odraz pluralistickog misljenja u politickom zivotu RS, dodala je Siljegoviceva.

Pisano obavestenje sa predajnika Trebevic

Pale, Beta. - Umesto programa Srpske radio-televizije (SRT) sa predajnika Trebevic na frekvencijama koje se mogu videti na Palama emituje se pisano obavestenje. U tom obavestenju se kaze da su na zahtev Ureda Visokog predstavnika za BiH Karlosa Vestendorpa vojnici Sfora juce izvrsili tehnicku inspekciju predajnika SRT na Velikom Zepu. Strucnjaci Sfoar su utvrdili da su nepoznati gradjani iz Republike Srpske izvrsili "akt sabotaze" na toj lokaciji, navodi se u obavestenju. Program SRT iz studija u Banjaluci pocece da se emituje cim to prilike dozvole, dodaje se u obavestenju. Sa predajnika Trebevic gledaoci mogu da vide beogradski program i program mreze OBN koju finansira medjunarodna zajednica. Prema informacijama iz Bijeljine, sa predajnika Udrigovo od juce ujutru se emitije signal SRT iz studija Banjaluke.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /