Utorak, 21. oktobar 1997.

ATINA

Jos jedan udarac Milosevicu

Izborna pobeda Djukanovica rusi Miloseviceve planove za jacanje vlasti saveznih organa

Slobodan Markovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Atine

Nepotpuni rezultati predsednickih izbora u Crnoj Gori koji ukazuju na pobedu Mila Djukanovica, po proceni grckih medija znace da je savezni predsednik "Milosevic dobio jos jedan tezak udarac".

Najslusanija atinska radio stanica "SKAJ" objasnjava da je Djukanovic "borac za autonomiju Crne Gore", dok je porazeni dosadasnji predsednik Momir Bulatovic "za odrzavanje tesnih odnosa sa Srbijom".

Grcki mediji s punom paznjom ocekuju reakcije zvanicnog Beograda i predvidjaju "aktiviranje mehanizma" za ponistavanje Djukanoviceve pobede. Jer, kako ocenjuje najgledanija grcka televizijska stanica, "MEGA", "izborna pobeda Djukanovica rusi Miloseviceve planove za jacanje vlasti saveznih organa".

S druge strane, nastavlja "MEGA", Djukanovic ce "nastojati da se Crna Gora izuzme iz ekonomskih sankcija koje su i dalje na snazi za Saveznu republiku Jugoslaviju, cime ce prisiliti Milosevica na ustupke i kompromise".

Najcitaniji grcki list, "Ta Nea", pise da je u Crnoj Gori atmosfera napeta i da su "glasaci u sustini bili stavljeni pred dilemu: ili bezuslovni savez sa Srbijom ili povecana nezavisnost".

U slicnom tonu pise i vodeci list grcke desnicarske opozicije, "Elefteros Tipos", i procenjuje da bi izborna pobeda Djukanovica "mogla dovesti cak i do osporavanja izbora Milosevica za saveznog predsednika".

Tretman prvorazrednog dogadjaja u svetu, dao je atinski list "Eksusija", izdvajajuci za taj dogadjaj citavu prvu stranicu medjunarodne rubrike. Taj list u naslovu ukazuje da ce rezultat glasanja "odluciti o buducnosti jugoslovenske federacije", posto su izbori "vrhunac politicke krize koja poslednja tri meseca potresa tu jugoslovensku republiku". Uz to list ocekuje da ce rezultat "uticati i na politicko stanje u Srbiji, gde se takodje nastavlja politicka i ustavna kriza zbog neizbora predsednika republike i zbog neuspeha konsultacija medju strankama o formiranju koalicione vlade".

"Eksusija" dalje pise da je "pitanje u kojoj ce meri... izbori doprineti smirivanju politicke krize u Crnoj Gori, posto je cinjenica da je izborno telo podeljeno" i posto ce onaj ko izgubi, procenjuje list, nastojati da srusi pobednika, u cemu bi Bulatovic mogao imati i podrsku Srbije.

U komentaru "Eksusije" pod naslovom "Teret istorije" stoji da upravo od Crne Gore zavisi "konacni razvoj krize raspada 'titovske' Jugoslavije".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /