Utorak, 21. oktobar 1997.

MILA KORUGIC, KOORDINATOR PODGRUPE SAVEZNE VLADE ZA SANACIJU BANKARSKOG SISTEMA

Restrukturiranje banaka trajace decenijama

Prvi potez radne grupe trebalo bi da bude analiza stanja bankarskog sektora ali po medjunarodnim kriterijumima

Beograd, Beta. - Savezna vlada ocekuje da do pocetka novembra dobije predlog reformi i prakticnih poteza koje bi trebalo preduzeti u bankarskom sektoru, izjavila je koordinator podgrupe za restrukturiranje jugoslovenskog bankarskog sektora Mila Korugic-Milosevic u intervjuu za najnoviji broj casopisa "Poslovni krug".

Ovaj posao se konceptualno moze obaviti za nekoliko meseci, ali prakticne aktivnosti i sam proces mere se ne godinama, vec decenijama, rekla je Mila Korugic-Milosevic.

Prema recima Mile Korugic, vec se sada moze imati globalna predstava o troskovima restrukturiranja bankarskog sektora. "Zna se da je devizni podbilans banaka imobilisan kroz stednju stanovnistva i devizne kredite koji se ne servisiraju, a to je otprilike 75 odsto ukupnog bilansa jugoslovenskog bankarstva", rekla je Korugic-Milosevic.

Prvi potez radne grupe trebalo bi da bude analiza stanja bankarskog sektora, ali na osnovu medjunarodnih racunovodstvenih standarda koji, po recima Mile Korugic, podrazumevaju nesto stroze kriterijume u odredjivanju potrebnih rezervisanja za kredite koji se vide kao rizicni.

"Stavljanjem tih potrebnih rezervisanja u odnos prema kapitalu i rezervama banaka ocenice se da li postoji sansa za sanaciju", rekla je Mila Korugic. "Kad biste sad izvrsili cak najblazu procenu potrebnih rezervisanja, na primer, pet odsto za devizne kredite, pa kad biste uracunali kumulisane kamate, buduci da inostrani dug nije servisiran pet godina, to bi daleko prevazilazilo ukupan kapital bankarskog sektora Jugoslavije", rekla je koordinator podgrupe za restrukturiranje jugoslovenskog bankarskog sektora.

Banke sad funkcionisu na nesto preko 12 milijardi dinara kapitala, a to je otprilike dve milijarde dolara, rekla je Mila Korugic-Milosevic u intervjuu za najnoviji broj "Poslovnog kruga".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /