Utorak, 21. oktobar 1997.

POSLE BRUTALNOG UBISTVA DUSANA JOVANOVICA U CENTRUBEOGRADA

Uhapsena dvojica "skinhedsa"

Policija saopstila da su maloletni I. F. i M. C. iz Batajnice sa krivicnim prijavama predati istraznom sudiji. U ime MUP-a Srbije Sasa Bovan izjavio saucesce roditeljima i porodici ubijenog

Beograd. - Inspektori beogradske policije uhapsili su preksinoc dvojicu sedamnaestogodisnjaka za koje se sumnja da su u subotu uvece oko pola deset, ispred dragstora "Maksim" u Beogradskoj 33, do smrti pretukli decaka romske nacionalnosti Dusana Jovanovica (14). Slobode su liseni maloletni I.F. i M.C. iz Batajnice, a juce prepodne njih dvojica su sa krivicnim prijavama predati istraznom sudiji za maloletnike.

Kako je na jucerasnjoj vanrednoj konferenciji za stampu rekao pukovnik Milenko Ercic, sef kriminalisticke policije Beograda, osumnjiceni su u trenutku hapsenja nosili obelezja grupe "skinhedsa". "Ta grupa je nova pojava u Beogradu i mi smo ih registrovali u prvim oblicima pre nekoliko godina", izjavio je Ercic. Prema njegovim recima, "skinhedsi" do sada nisu pravili incidente sa ovako drasticnim posledicama i uglavnom su prekrsajno kaznjavani. "Ovo je prvi drastican slucaj u glavnom gradu i mi cemo se energicnim merama potruditi da bude i poslednji, te da svi nasi sugradjani budu bezbedni", dodao je sef kriminalisticke policije.

Ercic je apelovao na Rome i Beogradjane da u ovaj slucaj ne unose visak emocija i ne pozivaju na osvetu, "jer je policija sposobna da se suprotstavi ovakvim pojavama". Motiv zlocina, istakao je Ercic, nije bilo koristoljublje vec pripadnost "skinsima", odnosno njihova "krajnje fasisticka i rasisticka ideologija, potpuno neprihvatljiva u nasem drustvu". Pukovnik je dodao da policija ne raspolaze informacijom da su osumnjiceni povezani sa navijacima.

Inspektori SUP-a priveli su iste veceri vise "skinhedsa" koji nisu umesani u batinanje, ali su svedocili i identifikovali pocinioce koji su uhapseni 24 casa nakon zlocina. Sam cin ubistva neposredno su posmatrale dve devojke koje iz razumljivih razloga nisu mogle da sprece najgore, receno je u policiji.

U ime Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije, savetnik ministra Sasa Bovan izrazio je zaljenje "zbog tragicne pogibije naseg sugradjanina", i izjavio saucesce roditeljima i porodici Dusana Jovanovica.

D.Petrovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /