Utorak, 21. oktobar 1997.

Svece u znak protesta

Sa svecama i cvecem u rukama vise stotina Beogradjana okupilo se sinoc, u Beogradskoj ulici, u kojoj je u subotu uvece do smrti brutalno pretucen cetrnaestogodisnji Dusan Jovanovic. Svece su paljene na mestu na kome je decak izdahnuo, kod broja 33, na nekoliko koraka od svog stana (broj 35). Sahrana cetrnaestogodisnjeg Dusana Jovanovica, bice danas u 15 i 30 casova, na groblju "Lesce", a nakon sahrane gradjani su pozvani u 16 i 30 casova, na mirni protest od Vukovog spomenika do Skupstine grada. Predstavnici romskih udruzenja pozvali su decu romske nacionalnosti da danas ne idu n a nastavu.

- I vi ste roditelji, zahvaljujem vam sto ste dosli da podelite moju bol. Za mene, ovo je velika podrska. Pokusacu da prebolim sve uz vasu pomoc. Samo zelim da sutra ispratim svoga sina. Zelim da ga ispratim na maturu, u vojsku. Sutra, to mu je sve", rekao je na jucerasnjem skupu, otac Aleksandar Jovanovic, sto je pored suza okupljenih, bilo propraceno povicima - dozivotna robija. On je, zatim, dodao: "Ukoliko ubice ne budu uhvacene i osudjene u roku od 40 dana, ja sam taj koji ce im suditi".

Predsednik Udruzenja Roma iz Beograda, Dragan Stankovic, rekao je da ce se na danasnjem protestu nositi zute trake, "da podsetimo na vreme iz cetrdesetih, kako je nekada bilo, jer tako je izgleda i danas".

- Demonstriracemo svakog dana, do konacnog objavljivanja imena zlocinaca i do njihovog pravednog kaznjavanja - rekao je Dragoljub Ackovic, predsednik Romske kongresne partije.

N.B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /