Utorak, 21. oktobar 1997.

TRIFUN DIMIC, PREDSEDNIK MATICE ROMSKE U JUGOSLAVIJI:

Poziv vlastima da zastite Rome

Novi sad - Predsednik Matice romske u Jugoslaviji Trifun Dimic pozvao je juce republicku i saveznu vladu da hitno preduzmu odgovarajuce mere kako bi se rasisticko delovanje domacih "skinhedsa" eliminisalo sa ovih prostora. On je ovaj poziv uputio povodom svirepog ubistva trinaestogodisnjeg Roma Duska Jovanovica.

Dimic je u izjavi za "Nasu Borbu" upozorio da ce Matica romska biti prinudjena da alarmira medjunarodnu zajednicu i od nje zatrazi zastitu ukoliko vlasti i ovom prilikom ne preduzmu nista, kao sto je to cesto dosad bio slucaj kada je u pitanju bilo nasilje nad Romima.

- Ovaj dogadjaj je samo jedan u nizu dokaza da su Romi u ovoj zemlji potpuno nezasticeni - rekao je Dimic. On je podsetio da su na ulicama Beograda ucestale pojave javnog zlostavljanja i prebijanja Roma za koje dosad niko nije odgovarao.

- Rasisticko delovanje "skinhedsa" je postalo deo prepoznatljivog rituala s ciljem da se Romi istrebe sa ove teritorije - ustvrdio je Dimic i zakljucio da ce "Matica romska smatrati da se to cini uz blagoslov vlasti ukoliko se one javno ne ograde od zlocina i ukoliko ni ovog puta ne pronadju i ne kazne krivce".

J. Briza

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /