Utorak, 21. oktobar 1997.

DR ZARKO KORAC, PROFESOR BEOGRADSKOG UNIVERZITETA

"Nismo totalno otupeli"

"To sto se dogodilo je nesumnjivi rasisticki ispad koji ima svoju predistoriju i u tom kontekstu treba i da se objasnjava. Slucaj ubijenog decaka, Roma, mora se posmatrati u opstem kontekstu nase drustvene stvarnosti", kaze za "Nasu Borbu" dr Zarko Korac, profesor Beogradskog univerziteta, podvlaceci da zivimo u ratnoj i postratnoj klimi uzasne agresivnosti, netolerancije, osiromasenja, narocito gradskog stanovnistva i besperspektivnosti, posebno mlade generacije.

Po njegovim recima, najtragicnije u celoj ovoj tuznoj prici nije samo to sto je ubijen decak, vec i cinjenica da su i ubice maloletnici. Ovo ubistvo je, po dr Koracu, direktno prizivano onda kada su sovinizam i netolerancija legalizovani u Srbiji kroz razne politicke programe.

"Ovo jeste jedan slucaj, ali je brutalan i ne moze se posmatrati kao statisticka pojava. To sto se dogodilo je sokantno, ali reakcije pokazuju da nase drustvo ipak nije totalno otupelo", objasnjava dr Korac, uz upozorenje da se u buducnosti ovakvi slucajevi mogu cesce dogadjati. Po tvrdnjama dr Koraca, "u Srbiji je vec godinama na delu nasilje prema etnickim skupovima, ali sve ostaje u anonimnosti, jer zrtve ne prijavljuju napade, niti se to u obradi prestupa iznosi na povrsinu."

O. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /