Utorak, 21. oktobar 1997.

"SKINHEDSI" NA BEOGRADSKIM ULICAMA

Decaci koji se trude da - lice

U nasem, sve anksioznije drustvu, poslednjih godina takvih je momaka, a i devojaka, sve vise

Tek je tragican dogadjaj brutalnog ubistva decaka romske narodnosti, uslovio da se javnost upozna sa grupacijom "skinsa", obzirom da se do sada sve zavrsavalo na pogledima prolaznika. Medjutim, pitanje je da li se kod nas moze govoriti o organizovanom pokretu, koji sledi odredjenu ideologiju, ili samo o momcima, koji su obrijani, nose cokule, "spitfajer" jakne, slusaju odredjenu vrstu muzike, i koji su najbolje organizovani kada idu na utakmice fudbalskog kluba "Rad". Takodje, ne malo puta "skinhedsi" su vidjeni na okupljanjima clanova i simpatizera SRS. Tako, naprimer letos, na demonstracijama gradjana ispred zemunske opstine i ispred Skupstine Grada, kada je trebalo da se raspravlja o stanju u opstini Zemun.

U nasem, sve anksioznijem i neuroticnijem drustvu, poslednjih godina takvih momaka, a i devojaka (koje izgledaju slicno), sve je vise. Policija jos nijednom nije napad i premlacivanje nekog sugradjanina, verifikovala kao "akciju skinsa". Za razliku od protesta po Evropi, koje organizuju ultranacionalisticki pokreti, sa odredjenim neprihvatljivim zahtevima uz vrlo ceste sukobe sa policijom, domaci "skinsi", nastali su kao kopija sve brojnijih pokreta takve vrste u visoko razvijenim zemljama Evrope. Kod nas ne istupaju frontalno, vec pribegavaju sporadicnim kukavickim nasrtajima, gde su obicno u brojnoj nadmoci u odnosu na zrtvu. Takav je izmedju ostalog i poslednji slucaj.

Premlacivanja, u sred dana, u centru grada, letos, samo su neki u nizu primera agresije decaka koji se - trude da lice.

Sudeci po izgledu - maloletan momak, prolazio je sa devojkom pored zgrade robne kuce "Beograd" u ulici Srpskih vladara. Pored njih, prosla su dva crnca. "Skinheds" je napravio je nekoliko koraka, i kao da je shvatio ko je prosao, okrenuo se i potrcao za njima. Napao ih je sa ledja i izudarao. Naocigled okupljenih, koji, kao ni premlaceni prolaznici, nisu znali, sta je nagnalo momka na nasilje. Nazivajuci ih pogrdnim nazivima, "skins" je pobegao drzeci devojku za ruku. Grupa "skinhedsa", premlatila je decaka i udarila nekoliko puta njegovu devojku, kod Studentskog kulturnog centra. Decak, kome smo pomogli da ode do Urgentnog centra, kako je sam rekao, slusa hevi metal, i po njemu to je bio jedini razlog, za premlacivanje, pri kom mu je slupana glava i izbijeni prednji zubi. I ovo premlacivanje, odigralo se naocigled svih. Prvih petnaestak minuta, dok smo stajali sa decakom koji je krvario, policija se nije pojavila.

Momci obrijanih glava kod nas, koji se trude da izgledaju kao siledzije iz evropskih predgradja, slicni su im po: sklonosti nasilju, opijanju i kriminalu. "Uniforma" "skinsa", samo je izgovor za ove tri stvari. Umesto o organizovanom pokretu sa odredjenim idejama, pre se moze govoriti o mladim ljudima, koji su, svaki ponaosob, "proizvod" stanja drustva i nabujalog ulicnog kriminala kod nas.

Z. M. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /