Utorak, 21. oktobar 1997.

KO SU "SKINHEDSI"?

"Borci" za cistu, belu rasu

Internet obiluje podacima o Skinhedsima. Pre nego sto se otvore sajtovi u kojima su podaci o ovom pokretu, nailazi se na upozorenje:"Samo za belce"

Obrijana glava, vojnicke pantalone, "martinke", "spitfajer" jakna...Ovako otprilike izgleda pripadnik pokreta Skinhedsa, bez obzira na to na kojim meridijanima zivi. Osim identicnog imidza, u kojem je jedan od najvaznijih detalja obrijana glava, zajednicka crta ove populacije je - borba za cistu, belu rasu. U slavu svog cilja, "Skinhedsi" se neverovatno brutalno obracunavaju sa ljudima cija koza nije bela.

Ovaj pokret je nastao sezdesetih godina u Velikoj Britaniji da bi se, vrlo brzo i vrlo lako, sirio po svetu. Ubrzo nakon sto su profilisali svoje osnovne ideje, koje su u praksi konkretizovali boreci se protiv Crnaca, Roma, Jevreja i drugih rasa, istakli su jos jedan zastitni znak ove grupacije - fanaticno obozavanje fudbala i stvaranje mocnih navijackih fanova. Od tada, otprilike, i datira agresivno obracunavanje i divljanje na fudbalskim stadionima izmedju navijaca suparnickih timova.

Velika inspiracija Skinhedsa je i nacizam. Svi znakovi i simboli koji imaju bilo kakve veze sa nacistima i nacizmom, sastavni su deo ikonografije ovog pokreta. U njihovim knjigama, casopisima, stripovima, na mestima gde se okupljaju i gde zive, kao i na Internetu, moze se, tako, naici na: slike Adolfa Hitlera, kukaste krstove, jevrejske zvezde koje gore, mrtvacke glave i lobanje...

Internet obiluje podacima o Skinhedsima. Pre nego sto se otvore sajtovi u kojima su podaci o ovom pokretu, nailazi se na upozorenje:"Samo za belce", a ako se i posle ovoga usudite da privirite u neki sajt, "Skinhedsi" ce vas jos jednom upozoriti: "Ukoliko ce vas sledeci natpisi i slike na bilo koji nacin uvrediti - ne otvarajte dalje". Na Internetu postoji i casopis "Skinhedsa" u kome se "mladi belci upozoravaju da ce do kraja veka biti manje belaca od bilo koje druge rase u Evropi", kao i da je "Hitler bio u pravu".

U Beogradu takodje postoji pokret "Skinheda", mada je stilska raznolikost u nasem gradu toliko velika da se cesto pod pripadnicima ovog pokreta mogu "provuci" i neki drugi koji ni priblizno ne dele ideje "Skinhed" pokreta. Prema neproverenim informacijama, (jer niko nije obracao paznju na to da ovde postoji pokret "Skinhedsa" sve do ovog dogadjaja), u Beogradu ima oko 200 pristalica ovog pokreta. Skupljaju se uglavnom kod dragstora u Beogradskoj ulici, kod Pravnog fakulteta i kod Studentskog kulturnog centra. Zalazu se za cistu, belu Srbiju, bez Roma, Jevreja, narkomana i prostitutki...Mnogi od njih su vrlo visoko obrazovani i svoje ideje, u razgovoru sa drugima, obrazlazu prilicno elokventno. Protive se kada ih identfikuju sa onima koji samo fizicki lice na njih, a ne dele izvorne ideje Skin-pokreta. U Beogradu postoji i skin-casopis koji se zove "Krv i cast".

S. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /