Utorak, 21. oktobar 1997.

POSLE POZARA U JUGOSLOVENSKOM DRAMSKOM POZORISTU

Solidarnost sa svih strana

"Solidarnost nase celokupne javnosti je veoma velika i mi se svima zahvaljujemo", rekao je u svom uvodnom izlaganju upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorista Jovan Cirilov, na juce odrzanoj koferenciji za stampu, na kojoj je, pored ostalog, saopsteno da je do sada obecana novcana pomoc zadovoljavajuca. Kako smo nezvanicno saznali, do sada je, u vidu obecanja (s obzirom da ni do juce u podne nije saopsten broj ziro racuna na koji je moguce uplatiti novac), prikupljeno oko milion dolara u dinarskoj protivvrednosti. Samo Vlada Republike Srbije je obecala pomoc od pet miliona dinara, zatim Udruzenje knjizara i izdavaca Srbije se ukljucuje sa 50 000 dinara pomoci, preduzece Steko sa 100 000 i tako redom.

Pored ove, pozoristu su stigle ponude od brojnih preduzeca i privatnih lica gde se nude sve vrste pomoci. Narodno pozoriste iz Uzica je ponudilo pomoc u vidu bakarnog krova, preduzece "Komgrap" pomoc u rasciscavanju scene, RTV Pink besplatnu reklamu donatorima, preuzece "Saci end Saci" izradu spota za emitovanje u inostranstvu, dok je Nikola Ristic u Becu osnovao Fond za pomoc pozoristu.

Sto se ponude predsednika opstine Zemun Vojislava Seselja tice, da se JDP trajno ustupi scena zemunskog pozorista, Jovan Cirilov kaze da ce "kontakt biti ostvaren ali da je vazno to sto dr Sesljelj time ne misli da bi trebalo usporiti ritam rekonstrukcije pozorista".

"Sve u svemu, zakljucuje Cirilov, za sada cemo izvrsiti najneophodnije radove kako bi mogli igrati predstave". Strategija vodecih ljudi Jugoslovenskog dramskog pozorista u ovom trenutku se sastoji u pokusaju da, kako kaze Branko Cvejic, "igramo ovde u nasoj zgradi, da odrzimo postojeci repertoar i da mozda cak uradimo neku novu predstavu".

Tako ce predstave "Saloma", koja se samo veceras igra u Begradskom dramskom, sledeceg meseca biti na sceni Ateljea 212, dok ce "Knez Mihailo", "Mizantrop", "Garderober" i "Gospodja ministarka" biti igrani na sceni Beogradskog dramskog pozorista.

Neobicno za njega, Jovan Cirilov je prilicno zustro reagovao na izjavu dr Petra Volka, bivseg upravnika JDP-a po kome je "Uprava pozorista kriva sto se pozar prosirio jer nije koristena gvozdena zavesa koja postoji u pozoristu." Cirilov je rekao: "Tu zavesu nismo spustali zato sto je nije spustao ni Petar Volk dok je bio upravnik pozorista. Pozivam vas da podjete na scenu i vidite da je rec o azbestnoj zavesi cija je namena da u slucaju pozara za vreme igranja predstave, odvoji publiku od scene i zastiti je od dima. Takva izjava je, u trenutku kada nije zavrsena policijska istraga, veoma ishitrena i steti pozoristu. Razmislicemo da li cemo tuziti dr Petra Volka, jer je strasno da neko od toga pravi spletku."

Na vest da je u pozoristu otkrivena kanta sa bezinom, Cirilov kaze da i "nas veoma zanima o cemu je rec. Policija ce, kada zavrsi istragu, saopstiti rezultate. Za sada nemamo nikavih informacija o toku postupka".

Z. J.

Apel na Internetu

U apelu Jugoslovenskog dramskog pozorista upucenom svetskoj kulturnoj javnosti, koji ce kada bude uspostavljena modemska veza biti emitovan na Internetu, pored ostalog se kaze - Sudbina Jugoslovenskog dramskog pozorista je ovim velikom pozarom dovedena u pitanje, ali umetnici su odlucili da se bore! Predstave ciji je dekor spasen privremeno se sele na druge beogradske scene, a deo pozorista koji nije unisten, i dalje ce imati vrata sirom otvorena za svoju vernu publiku. Ipak, to nije dovoljno. Apelujemo na solidarnost i neophodnu finansijsku podrsku da nasu kucu, u jubilarnoj pedesetoj sezoni, podignemo iz pepela".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /