Utorak, 21. oktobar 1997.

MINI KUVARICA

Najbolja je domaca zimnica

Ukoliko imate vremena, volje i novca, onda nema zamene za domacu zimnicu. Bez obzira na sve, nase domacice jos uvek se radije opredele za "kuvanje uz sporet" zarad kvaliteta, a kad se preracunate ipak dodje jeftinija domaca od industrijske "radinosti". Jedna cetvoroclana porodica potrosi od novembra do aprila, necete verovati ali, oko 36 kilograma marmelada, dzemova, 45 litara sokova, 15 kilograma kiselih krastavaca i kupusa, izmedju 40 i 50 kilograma kiselog kupusa, 108 kilograma svezeg ili zamrznutog povrca., Zimnica se spravlja na razne nacine ali je najpreporucljiviji prirodan nacin, kao sto su kiseljenje, susenje, ukuvavanje. Medjutim, ponekad je konzervans neophodan kod lako kvarljivog povrca.

Usoljena zelen

Potreban je kilogram mesane zeleni: sargarepa, persun, paskanat i celer, 30 grama soli. Zelen ocistiti, oprati i samleti na masini, zatim pomesati sa solju. Dobro sabiti u tegle tako da ne ostane vazduh. Odozgo posuti solju, povezati i cuvati na hladnom. Supe i jela za koja koristite ovu usoljenu zelen nije potrebno soliti.

Ukiseljene pecurke

Potreban je kilogram pecuraka (sampinjoni ili vrganji), pola solje belog sirceta, lovorov list, nekoliko zrna belog bibera, na vrh noza secera, soli po ukusu, malo semena slacice.

Ociscene i oprane pecurke preliti vrelom slanom vodom da ogreznu i pustiti ih da vriju pet minuta. Zatim ocediti i staviti u tegle. Posebno skuvati sirce sa soljom vode i zacinima, ohladiti i preliti pecurke u teglama da ogreznu. Tegle povezati dvostrukim celofanom umocenim u alkohol i ostaviti na hladnom.

Kisela repa

Potrebna vam je bela repa i belo vino, so. Repa se opere, ocisti i krupno narendise, posoli po ukusu i stavi u tegle. Napunjene tegle preliti belim vinom, da repa ogrezne, i povezati.

Paprike na italijanski nacin

Potreban je kilogram crvenih i zelenih paprika silja, 3-4 cena belog luka, jedan feferon, nekoliko listova bosiljka, so, sirce, ulje.

Paprike oprati, uzduz iseci na krupne komade, staviti u ciniju, preliti sircetom da ogreznu i pritisnuti tanjirom da ne isplivaju. Ostaviti da prenoce. Sutradan (najbolje da protekne 24 sata) procediti i poredjati ih uspravno u tegle. Izmedju njih staviti cenove belog luka i bosiljak. U sirce u kom su prenocile dodati ulje pa ovim preliti papriku da ogrezne. Tegle povezati celofanom i u vecoj posudi (loncu) s vodom pasterizovati 20 minuta. Tegle vaditi tek kad su potpuno hladne i smestiti u ostavu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /