Utorak, 21. oktobar 1997.

STIPE MESIC, RIJECKOM "NOVOM LISTU" TVRDI DA JE HRVATSKIM VLASTIMA OPASNIJI MRTAV NEGO ZIV

Kordic i "viteska skupina" otisla u Hag "poput neke drzavne delegacije"

Rijeka, Beta. - Govoreci o ratnim zlocinima u Hrvatskoj i Bosni, bivsi clan najuzeg hrvatskog rukovodstva Stipe Mesic tvrdi da je sada bezbedan samo zato sto je aktuelnim vlastima opasniji mrtav nego ziv, pise jucerasnji rijecki "Novi list". "Zastita mi je sto sam vlastima i drzavnom vrhu opasniji mrtav. Ne verujem ce se neko usuditi da me dira", rekao je Mesic, poslednji predsednik Predsednistva bivse Jugoslavije, bivsi potpredsednik Hrvatske demokratske zajednice i predsednik Sabora.

On je u intervjuu ocenio da bi Hrvatska dobila "veliku pljusku" ako bi se nesto desilo njemu ili potencijalnim svedocima pred Haskim tribunalom. Mesic kaze da je, kao predsednik Sabora, znao da se "nesto" dogadja u Lici, ali da su prave izvestaje dobijale samo tajne sluzbe i "neki krugovi".

"Kada sam saznao za formiranje jedinice specijalne namene, van komande Hrvatske vojske, znao sam da ce... krenuti naopako", rekao je on. Prema njegovim recima, paravojne jedinice su bile formirane jer "nekom je, ne i Vojsci Hrvatske, to odgovaralo". Zbog toga se bivsi nacelnik Generalstaba Anton Tus i sukobio sa ljudima koji su podrzavali takve jedinice, rekao je Mesic.

"Iza tih formacija stajao je ministar obrane Gojko Susak", rekao je Mesic. On je ocenio da su bosanski Hrvati Dario Kordic i "viteska skupina" pred sud u Hagu otisli poput neke drzavne delegacije Hrvatske, postavljajuci pitanje kakve oni veze imaju sa Hrvatskom, kako su je branili i zasto im ona mora biti zahvalna.

Mesic konstatuje da Kordic i drugi optuzeni moraju da odgovaraju ako su poccinili zlocine, umesto da kolektivno odgovaraju svi Hrvati. "Za zlocine moraju da odgovaraju pojedinci koji su ih ucinili i oni koji su im davali naloge", rekao je Mesic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /