Sreda, 22. oktobar 1997.

PROTESTNI MITING BULATOVICEVIH PRISTALICA U PODGORICI

"Izbori ce trajati dok se ne pokaze prava volja naroda"

Momir Bulatovic: Osecam se kao pobednik na ovim izborima. Zoran Zizic: Vrhovni sud Crne Gore, policija i novoupisani biraci oteli pobedu. Emilo Labudovic: Bulatovic je pobednikk ovih i svih buducih izbora u Crnoj Gori

Podgorica. - Protest Bulatovicevih pristalica, koji je poceo u ponedjeljak vece ispred sjedista Izbornog staba, prenio se juce poslije 15 casova ispred zgrade Predsjednistva u Podgorici, kako je uostalom zakljuceno i na sjednici Glavnog odbora Bulatovicevog DPS-a. Okupljanje protestanata kojih je, prema procijenama novinara moglo biti izmedju pet i deset hiljada pratili su zvuci "Mesecine", melodije koja je bila jedan od zastitnih znakova gradjanskih protesta u Beogradu povodom kradje lokalnih izbora. Ironija je da su u Crnoj Gori za kradju optuzeni oni (Djukanoviceva strana) koji su podrzali proteste gradjana u gradovima Srbije prosle godine, a da njih za izbornu kradju sada optuzuju oni (Bulatoviceva strana) koji su blagonaklono gledali na pomenutu izbornu kradju u Srbiji.

Protestni skup je u 15 casova i 30 minuta otvorio Emilo Labudovic, bivsi odgovorni urednik TV Crne Gore, a sada clan Bulatovicevog Izbornog staba, naglasavajuci da su se gradjani ponovo okupili da brane "Crnu Goru i nasu zajednicku drzavu Jugoslaviju". "Okupili smo se jer smo znali i znamo da su izbori pokradeni", kazao je Labudovic, isticuci na kraju da ce "izbori trajati sve dok se ne pokaze kakva je prava volja naroda".

"Izbori nijesu zakoniti i regularni", konstatovao je mr Zoran Zizic, potpredsjednik Bulatovicevog DPS-a, na pocetku svog obracanja okupljenim pristalicama. Dodao je da nijesu ni posteni, te da za to postoji obilje dokaza.

"Imamo ih i suvise", kazao je on i potom procitao pismo koje je Izborni stab Momira Bulatovica uputio Posmatrackoj misiji OEBS-a u Crnoj Gori, ali i cjelokupnoj medjunarodnoj, crnogorskoj i jugoslovenskoj javnosti. Svoj govor je Zizic zakljucio recenicom da su izbori "oteti uz pomoc Vrhovnog suda Crne Gore, policije i novupisanih biraca".

Momir Bulatovic je od strane Labudovica najavljen kao "moralni pobjednik ovih i svih buducih izbora u Crnoj Gori", a on je burno pozdravljan od svojih pristalica, rekao: "Sta god oni objavili ja s osjecam kao pobjednik na ovim izborima". Svoje politicke protivnike optuzio je da su u izbore usli sa geslom da "moraju pobijediti po svaku cijenu", a za sebe je kazao da se ne bori za funkciju, vec iz obaveza prema onim gradjanima koji su glasali za njega.

Pracen poklicima: "Mi smo Momovi, Momo je nas", Bulatovic je rekao da je Crna Gora danas "u jednom losem i zabrinjavajucem stanju" optuzujuci za to Mila Djukanovica i njegov politicki tabor. "Uostalom, i da je pobijedio, on nema pravo da se naziva predsjednikom Crne Gore sve dok meni ne istekne mandat", kazao je Bulatovic, Svojim politickim protivnicima je na kraju uputio izaziv, u smislu - ako su za Jugoslaviju, kako govore, treba da prihvate da u Crnu Goru dodju strucnjaci iz Saveznog suda i Saveznog ustavnog suda radi pomoci oko utvrdjivanja istine o drugom krugu izbora.

Ovim je protestni skup trebalo da bude okoncan, ali se cekalo na dolazak novih pristalica iz Pljevalja, Berana i Bijelog Polja. Kako je kazao "voditelj" Emilo Labudovic, policija je zadrzala 50 autobusa iz tih gradova na ulazu u Podgoricu (kod Zlatice), pa su dalje morali da idu pjeske. Dok su novinari "Nase Borbe" davali ovaj izvjestaj, kroz centar grada su pridolazili novi demonstranti.

D. Vukovic
V. Ilic

Parole

"Dje ste sada Turci", uzvikivali su pristalice Momira Bulatovica dok su, noseci veliki portret svog lidera, isli glavnom podgorickom ulicom na "zborno mjesto" ispred zgrade Predjsendistva. Pjevali su i "Ko to kaze ko to laze", dok su Milu Djukanovicu uzvikivali "Milo, Turcine" i "Milo poturice".

Repertoar je prosiren ispred zgrade Predsjednistva, pa je na Djukanovicev racun ponavljano: "Milo, lopove" i "Milo, lopove, pokrao si izbore".

Momir Bulatovic je pozdravljan povicima: "Momo, Momo", "Mi smo Momovi, Momo je nas" i "Ne damo te Momire". Klicalo se i "Jugoslavija, Jugoslavija" i naglasavalo da "Ovo nije Turska" a pored crnogorskih i jugoslovenskih zastava, bilo je i onih starih sa petokrakom. Iz zgrade Predsjednistva je, kroz prozor, okupljenoj mladjariji izbacivan propagandni materijal - uglavnom posteri Momira Bulatovica.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /