Petak, 24. oktobar 1997.

SAVEZ SPS-JUL-ND ODREDIO KANDIDATA ZA PREDSEDNICKE IZBORE 7. DECEMBRA

Milan Milutinovic kandidat levice

Beograd.M - Na predlog predsednika SPS Slobodana Milosevica, clanovi Glavnog odbora te stranke juce su jednoglasno odlucili da predsednicki kandidat Saveza SPS- JUL-ND na izborima zakazanim za 7. decembar bude clan GO SPS i savezni ministar inostranih poslova Milan Milutinovic.

- Promena predsednickog kandidata ne znaci da je nas prvi kandidat bio los. Naprotiv, smatramo da je taj predlog bio dobar, ali takodje smatramo da na novim predsednickim izborima treba da bude i novi predsednicki kandidat - rekao je na jucrasnjoj konferenciji za novinare portparol SPS Ivica Dacic i dodao:

- Uzgred receno, Milan Milutinovic je rodjen u Beogradu, njegova porodica i preci su Beogradjani i nije na odmet reci da je posle dugog niza godina prvi put slucaj da jedan Beogradjanin bude kandidat za takvu jednu visiku funkciju.

Dacic je izrazio ocekivanje da ce Milutinovic pobediti na predsednickim izborima. "Svaki nas kandidat je dobar i zbog toga sto ga predlazemo", ocenio je Dacic odbijajuci da Milutinovica poredi sa Lilicem. "Nemoguce je da bilo ko pobedi naseg predsednickog kandidata, a narocito ne u prvom krugu", naglasio je Dacic.

Govoreci o kvalitetima novog predsednickog kandidata, portparol SPS je rekao da je Milutinovic obavljao niz najodgovornijih poslova u oblasti spoljnih poslova, ucestvovao u "dolazenju i realizaicji Dejtonskog sporazuma", bio u sastavu nase delegacije u Dejtonu i jasno pokazao "odovornost za vitalne interese zemlje".

Socijalistima 86 mandata

Na jucerasnjoj sednici Glavnog odbora SPS utvrdjena je i lista 110 narodnih poslanika saveza SPS-JUL-ND. Socijalistima je pripalo 86 mandata, JUL-u 19, a ND pet.

Iz SPS poslanici su Mirko Marjanovic, Zlatan Perucic, Zeljko Simic, Bata Zivojinovic, Gorica Gajevic, Dragan Tomic, Milorad Vucelic, Mihalj Kertez, Dusko Matkovic, Dobrivoje Budimirovic-Bidza, Zoran Sokolovic i Ratomir Vico od poznatijih imena.

Interesantno je da iz Jugoslovenske levice poslanici nisu postali potpredsednik Aleksandar Vulin, portparol Tatjana Lenard i ministar lokalne samouprave Zoran Modrinic, ali ce JUL u republickoj skupstini predstavljaju Tatjana Olujic, Milovan Bojic, Vladimir Stambuk, Zivorad Djordjevic, Dusan Vlatkovic, Leposava Milicevic...

Nova demokratija je dobila pet mandata, koji su pripali Dusanu Mihajlovicu, Zarku Jokanovicu, Tihomiru Arsicu, Slobodanu Radulovicu i Nebojsi Lekovicu.

U konstituisanju republicke skupstine i izboru nove republicke vlade postovace se striktno zakonski i ustavni rokovi, najavio je juce Dacic konstatujuci da je SPS za koncept vlade narodnog jedinstva, odnosno za mobilisanje svih snaga koje rade i koje zele da rade u interesu i za dobrobit Srbije. Po njegovim recima, Skupstina ce se konstituisati u novembru, "a tek od tada tece rok za rofmiranje vlade", rekao je Dacic.

Odgovarajuci na pitanja o eventualnom raspisivanju prevremenih saveznih izbora, Dacic je rekao da za tako nesto nema razloga jer, "Savezna skuspstina mnogo bolje funkcionise nego kada su u njoj bile stranke koje su vrsile opstrukciju".

Oko eventualne saradnje predsednika SRJ Slobodana Milosevica i Mila Djukanovica, Dacic je rekao da ce se Milosevic ponasati u skladu sa Ustavom i Zakonom. Najavu Djukanovica da ce povuci nekoliko saveznih ministara iz Crne Gore, pa i samog premijera Radoja Kontica, Dacic je okarakterisao kao nemogucu, jer "Savezna skupstina bira i razresava saveznog premijera, a za ostale ministre je nadlezan upravo on".

"Na primeru nocnih izbora u Crnoj Gori OEBS je pokazao ne dvostruke, nego trostruke arsine, imajuci u vidu ono sto su govorili za vreme izbora u Srbiji", rekao je portparol SPS-a. On je ocenio da su izbori u Crnoj Gori pokazali da je DPS na celu sa Momirom Bulatovicem "nesumnjivo pojedinacno najjaca partija u Crnoj Gori" i naglasio da SPS izrazava podrsku Bulatovicevom DPS-u i crnogorskom narodu "u nastojanjima da se ostvari pravda, sloboda i dostojanstvo".

- Nama je u interesu Srbija, Crna Gora i SRJ, i zato ocekujemo da ce se svi sporovi resavati u legalnim organima. Ali, istovremeno, pruzamo podrsku pravednim zahtevima koje DPSCG istice u cilju razjasnjenja nekih nepavilnosti i sporova koji su napravljeni u drugom krugu predsednickih izbora, rekao je Dacic.

J. Kosanic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /