Petak, 24. oktobar 1997.

NASTAVLJENI PROTESTI PRISTALICA MOMIRA BULATOVICA U PODGORICI

Umesto dokaza o kradji zalba Ustavnom sudu CG

Zatrazeno odrzavanje Skupstine Crne Gore, sa zahtevom da se poniste "neposteni izbori" i, istovremeno, sazivanje prevremenih predsednickih i parlamentarnih izbora. Pored Momira Bulatovica, demonstrantima govorili i Zoran Knezevic, svezni ministar pravde i Srdja Bozovic, predsednik Veca republika Skupstine SRJ, kao i predsednici opstina u kojima je pobedio Momir Bulatovic

Podgorica. - Pristalice Momira Bulatovica, koji su se i juce, treceg dana protesta, okupili ispred njegove rezidencije, iako im je bilo obecano, nijesu culi kompletne dokaze o izbornoj kradji na predsjednickim izborima 19. oktobra. Umejsto toga, Bulatovic im je saopstio da je urucena zalba Ustavnom sudu Crne Gore sa paketom dokaza. "Nije mi bilo jednostavno kao covjeku da potpisem tu zalbu. Znam ja na cije ruke ce doci ta zalba, i znam ja da je tuzba vec unaprijed odbijena", rekao je Bulatovic.

Na poklice "Idemo na vladu" i "Idemo na TV", Bulatovic je rekao da to jedva ceka protivnicka strana, da se "nada da cemo izgubiti strpljenje, napraviti neku gresku i da necemo postovati zakone". "Ja vas molim, kumim i preklinjem. Razumijem vas, ali cini mi se da je meni teze nego vama, da moramo biti strpljivi i sacuvati nase dostojanstvo, ako nas oni ne uvazavaju", istakao je Bulatovic.

On je pritom naglasio da se istina zna, ali da o njoj moraju saznati i Jugoslavija i cio svijet. "Vi najbolje svojim pristustvom ovdje pokazujete da u Crnoj Gori nije bas sve normalno i da se u Crnoj gori narod ne moze pomiriti sa cinjenicom da se njegova volja prikrije, i izbornim malverzacijama i kradjama lazno predstavlja", naglasio je aktuelni predsjednik Crne Gore.

Prije Bulatovicevog govora, procitani su zahtjevi vladi i drugim drzavnim organima Crne Gore Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Momira Bulatovica, u kojima se trazi "odrzavanje Skupstine Crne Gore u najhitnijem roku", na kojoj ce se "pred ocima sveukupne javnosti, zvanicno potvrditi izborna kradja na predsjednickim izborima i razmotriti politicke i sve druge posljedice koje su njome ucinjene".

Skupstini ce biti ponudjena rezolucija sa zahtjevom da se poniste svi "neposteni izbori", koji su odrzani u uslovima otvorene i grube sile, i da se organizuju demokratski, slobodni, posteni, predsjednicki izbori u RCG". Zahtijeva se, istovremeno, i sazivanje prijevremenih parlamentarnih izbora, kao jedinog demokratskog puta izlaska iz politicke i drustvene krize u Crnoj Gori".

"Za nas Vlada Crne Gore ne postoji. To je neligitiman organ jer je u njenoj organizaciji i pod njenim okriljem doslo do necuvene izborne kradje i prevare", naglasava se u zahtjevima, ali i pored toga, slijedeci principe ustavnosti i zakonitosti, od vlade se "najodlucnije zahtijeva da stave na uvid kompletan izborni materijal, kako bi na miran i demokratski nacin dokazali tvrdnje o kradji na predsjednickim izborima".

Takodje se trazi "da svi drzavni mediji prekinu informativnu blokadu i prestanu sa emitovanjem dezinformacija i neistina".

Ispred rezidencije predsjednika Crne Gore juce oko 15 casova okupilo se izmedju pet i deset hiljada pristalica Momira Bulatovica iz svih krajeva Crne Gore (prema transparentima koje su nosili moglo se zakljuciti da su uglavnom sa sjevera Crne Gore). Za razliku od srijede, kada se mahalo najvise zastavama Srpske radikalne stranke, juce su dominirali barjaci sa petokrakom, cetiri ocila i grbom Nemanjica. Nosene su i poznate parole: "Milo, Turcine", "Nije ovo Turska", "Ceracemo se jos", "Ne damo te, Momo", "Lopovi, lopovi".

Govorilisu uglavnom predstavnici opstina u kojima je Momir Bulatovic pobijedio, a svoja vidjenja predsjednickih izbora dali su i Zoran Knezevic, savezni ministar pravde i Srdja Bozovic, predsjednik Vijeca republika Skupstine SRJ. Knezevic je konstatovao da su "u velikoj opasnosti Crna Gora i Jugoslavija". On je posebno uputio rijeci kritike Vrhovnom sudu Crne Gore, ocijenivsi da on "ne moze da doprinosi bilo cijoj pobjedi, vec da utire put istini - a istina je da je Momir Bulatovic stvarni pobjednik na ovim izborima".

"Mi smo vec dokazali da smo pobijedili", konstatovao je i domacin skupa Predrag Bulatovic, predsjednik Opstinskog odbora DPS-a Momira Bulatovica, pozivajuci demonstrante da mirno i dostojanstveno do konacne istine organizuju proteste ne samo u Podgorici, vec i drugim mjestima Crne Gore.

B. I. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /