Petak, 24. oktobar 1997.

NA PONOVLJENIM PREDSEDNICKIM IZBORIMA U SRBIJI BEZ PROMENE IZBORNIH PRAVILA

Prijavljivanje do 18. novembra

Dragan Tomic preduhitrio "Sluzbeni glasnik". Kandidat mora ponovo da sakupi 10.000 potpisa

Odluka predsednika parlamenta Srbije Dragana Tomica o raspisivanju novih predsednickih izbora - u kojoj se precizira da kampanjanja pocinje 22. oktobra, a da ce glasanje biti odrzano 7. decembra - iznenadila je beogradsku javnost, ne toliko zbog svoje sustine, koliko zbog nacina na koji je obznanjena.

Ovim gestom prakticno je preduhitren "Sluzbeni glasnik" koji je trebalo, prema tumacenju potpredsednika republicke vlade profesora Ratka Markovica, da objavi "da predsednik nije izabran". Od tog dana bi tekao dvomesecni rok u kome, po Ustavu, treba da budu odrzani izbori.

"Sluzbeni glasnik", je u sredu, dan nakon izdavanja saopstenja, objavio Tomicevu odluku o raspisivanju novih predsednickih izbora, bez ikakvih "sluzbenih rezultata" prethodnog glasanja.

Dvomesecni rok za kampanju, koji, istina, ne predvidja "donju" granicu, "okrnjen" je za dobrih trinaest dana. Ostalo je jos 47 dana do izbora, odnosno 27 za prijavljivanje kandidata Republickoj izbornoj komisiji, buduci da Zakon o izboru predsednika Republike predvidja da se predlozi kandidata dostavljaju Republickoj izbornoj komisiji najkasnije 20 dana pre dana odredjenog za izbore. Kako su izbori zakazani za 7. decembar, poslednji rok za prijavljivanje je 18. novembra.

Kandidatima opet 784.000 dinara

Buduci da se "ceo izborni postupak ponavlja", podrazumeva se da je drzava, po Zakonu o finansiranju stranaka duzna da za predstojecu kampanju ponovo "odresi kesu". U nedostatku zvanicnih tumacenja neizvesna je jedino suma koju ce za tu priliku izdvojiti.

Kandidatima na presednickim izborima trebalo bi da u jednakim iznosima bude rasporedjena "ukupna suma od 1.000 prosecnih neto zarada zaposlenih u Republici, isplacenih u mesecu koji prethodi mesecu u kome se donosi budzet Republike. Ovogodisnji budzet utvrdjen je u decembru prosle godine, a lanjske novembarske zarade su u proseku iznosile 784 dinara.

Po tome bi ukupnu sumu od 784.000 dinara nadlezno Ministarstvo finansija trebalo da prenese u jednakim iznosima podnosiocima predloga kandidata za predsednika Republike u roku od 10 dana od dana utvrdjivanja liste kandidata.

Prvi put se u Srbiji ponavljaju predsednicki izbori, pa nije sasvim jasno da li isti covek koji se vec jednom kandidovao, mora ponovo da prikuplja potpise. Republicka izborna komisija jos ne daje nikakva tumacenja, ali je misljenje pravnih strucnjaka da nema pravnog ogranicenja da isti covek bude predsednicki kandidat bezbroj puta.

Podrazumeva se da se sve ponavlja, pa i prikupljanje najmanje 10.000 potpisa.

Zakon precizira da kandidata za predsednika mogu predlagati posebno, ili zajedno, politicke stranke, druge politicke organizacije, odnosno grupe gradjana koje prikupe najmanje 10.000 potpisa biraca. Birac moze potpisati predlog za samo jednog kandidata.

I za ponovljene predsednicke izbore vazi isto pravilo da je za predsednika Republike izabran kandidat koji je dobio vecinu glasova biraca koji su glasali, ako je na izbore izasla najmanje polovina od ukupnog broja biraca u Republici.

Ako nijedan kandidat u prvom izbornom krugu ne dobije potreban broj glasova glasanje se ponavlja u roku od 15 dana. Na ponovljenom glasanju ucestvuju najmanje dva kandidata koji su dobili najveci broj glasova, ili vise kandidata koji su dobili jednak ili istovremeno najveci broj glasova u prvom krugu.

Na ponovljenom glasanju za predsednika Republike izabran je kandidat koji je dobio vecinu glasova biraca koji su glasali, ako je na izbore izasla najmanje polovina od ukupnog broja biraca. Ako ni u drugom krugu glasanja nijedan kandidat ne dobije potreban broj glasova ceo izborni postupak se ponavlja.

M. Torov

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /