Petak, 24. oktobar 1997.

SA 42. MEDJUNARODNOG SAJMA KNJIGA U BEOGRADU

Guzva, ali nema sta da se ukrade

Treci dan Sajma knjiga obelezila je - guzva, i to ona koja se proslih godina vidjala samo za vikend. Guzva je mozda posledica niskih cena ulaznica (pet dinara), a mozda i zbog toga sto su Sajam po svemu sudeci kolektivno posetili ucenici bar nekoliko osnovnih skola. Po onome sto smo mogli da vidimo, prodavci imaju razloga da trljaju ruke - popusti su izgleda ucinili svoje i za nase prilike relativno puno se kupuje. Sto ce reci da se iz hale 1 ne izlazi samo sa jednom knjigom u ruci, nego cak i dve.

Iznenadjenje svakako su izdanja cetiri kuce iz Hrvatske: "Demetre", "Informatora", "Naprijed" i "Skolske knjige". Izuzimajuci "Demetru", zastupnik ovih kuca u Beogradu je Dragisa Veljkovic. Najzanimljivija su filozofske knjige u "Demetri". Mogu se pronaci, izmedju ostalih, Dekartove "Metafizicke meditacije", Dukatova "Grcka tragedija", Selingova "Propoedutika" i "Filozofija mitologije", Sioranova "Volja ka nemoci" itd. Izdanja su bilingvalna, prevodili su ih specijalisti za svakog pojedinacnog autora, opremljena predgovorima takodje specijalista za pojedine discipline. "Naprijed" ima, recimo, Rortijevu "Kontigenciju, ironiju, solidarnost" i Nojmanovo delo "Demokratska i alternativna drzava" itd. "Informator" je predstavljen delima iz prava, ekonomije, politikologije itd. Izdanja "Skolske knjige" su poznata. Potrebni naslovi se mogu i naruciti, kako nam je rekao Veljkovic, a knjige se izvan Sajma mogu pronaci i u butiku (!) na okretnici kod Autokomande (Vojvode Stepe bb).

O ovogodisnjem Sajmu knjiga kod nas, kao i o nastupu na frankfurtskom Sajmu, razgovarali smo sa prvim covekom novosadskog "Prometeja" Zoranom Kolundzijom. Kolundzija kaze da se efekti odlaska u Frankfurt tek ocekuju, u vidu moguceg plasmana knjiga na srpskom jeziku u inostranstvu, dakle, ne samo u eks- Jugoslaviji, kao i otkupa prava za strane autore, a ono sto je posebno interesantno jeste interesovanje stranih izdavaca za srpske autore. Po recima Kolundzije, jedna francuska kuca trazila je od njega spisak autora "Prometeja" koji bi mogli doci u obzir. Kolundzija je predlozio Zivojina Pavlovica, Gojka Celebica i Zorana Milivojevica (psihologija). Jos interesantniji svakako je zahtev nekolicine izdavaca iz inostranstva (Nemacka i Francuska) za knjige Djordja Balasevica.

Sto se tice ovogodisnjeg beogradskog Sajma, Kolundzija je rekao:

- Sajam je po poseti nadmasio proslogodisnji i lep je nagovestaj izlaska iz krize. Na zalost, cini se da ukupna knjizevna produkcija nije nista bolja u odnosu na proteklu godinu, mozda je cak i u blagoj stagnaciji.

Ili, sto bi rekao jedan pisac: "Nema sta da se ukrade".

R. Stanic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /