Petak, 24. oktobar 1997.

Na standovima izdavaca

Izbor iz ovogodisnje produkcije BIGZ-a, Srpske knjizevne zadruge, "Filipa Visnjica", DBR "Pablisinga", "Draganica"

Pored ponovljena dva najznacajnija naslova iz prethodne godine koje je objavila izdavacka kuca BIGZ, knjiga Patrijarha Srpskog Gospodina Pavla "Molitve i molbe" i knjige Dobrice Cosica "Vreme vlasti", na standu ovog izdavaca je jos nekoliko interesantnih knjiga. Tu su sabrane pripovetke Boska Petrovica, izuzetna knjizevna studija Jovana Delica "Kroz prozu Danila Kisa", knjiga pesama Matije Beckovica "Hleba i jezika", zatim knjiga iz zaostavstine Borislava Pekica "U traganju za Zlatnim Runom", kao i knjiga portreta Dimitrija Djordjevica o uglednim istorijskim i kulturnim licnostima 19. i 20. veka.

Od stranih naslova izdvajamo vec kultni roman Irvina Velsa "Trejnspoting", kao i studiju Emila Dirkema "Samoubistvo". Tu je i znacajna studija Milorada Ekmecica pod naslovom "Iz istorije Srba u Bosni i Hercegovini u 19. veku".

Iz Srpske knjizevne zadruge ove godine je tu, pre svega, 90. Kolo, u kojem paznju skrece knjiga Vojislava J. Djurica i Gordane Babic-Djordjevic "Srpska umetnost u srednjem veku", u dva toma, koja predstavlja srednjovekovnu istoriju umetnosti koja spada u nase najsjajnije doba kada je rec o umetnickim spomenicima.

U seriji "Istorijska izdanja" pojavila se knjiga "Vladarska ideologija Nemanjica", prva takva studija kod nas koja se bavi tim problemom. U kolekciji "Srpski memoari" objavljena je knjiga uspomena kraljice Natalije "Moje uspomene" koju je priredila Ljubinka Trgovcevic. U biblioteci "Poucnik" zainteresovani mogu pronaci knjigu Voje Colanovica, ovoga puta sa temom iz oblasti genetickog inzenjerstva 20. veka, pod naslovom "Prekrajanje zivota".

Serija antologije, osim ponovljenih izdanja, donosi dve nove antologije: "Antologija svetske ljubavne bajke" koju je priredila Grozdana Olujic i "Antologija nemacke lirike od Getea do nasih dana" ciji je priredjivac Mirko Krivokapic.

Iz nekoliko edicija "Filipa Visnjica", izbor pada na biblioteku "Libertas" i knjigu Dejvida Helda "Demokratija i globalni poredak". U studiji profesora Otvorenog univerziteta u Kembridzu rezimira se "teorija demokratije, njena civilizacijska vrednost, savremeni izazovi, erozije i ogranicenja, a posebno se nastoji da se formulise normativni projekat kosmopolitske demokratije koji povezuje analizu postojece sa analizom zeljenog ishoda".

"Umetnost pobune" na Sajmu

Knjiga Ivana Ivackovica "The Rolling Stones: Umetnost pobune", koja je izazvala veliko interesovanje medija i publike, bice promovisana na Sajmu knjiga sutra u 13 casova. Promocija ce biti odrzana u parteru Hale 1, na standu Radija B92.

Knjiga je vec predstavljena citaocima u Subotici i Pancevu, a uskoro ce biti odrzane promocije u Zrenjninu, Kragujevcu i drugim gradovima. Posebne promocije, kako je najavio izdavac, bice odrzane u Skoplju i Ljubljani.

Pored "Englesko-srpskog frazeoloskog recnika", u dva toma, Zivorada Kovacevica, u ediciji "Posebnih izdanja" objavljena je knjiga Vojislava Lalica "Turska bez Ataturka" o savremenoj politickoj sceni u Turskoj, a interesantna ce biti knjiga Suzan Vudvord, eksperta UN i nekadasnjeg savetnika Jasusija Akasija, "Balkanska tragedija". Tu je i studija "Haos i raspad posle hladnog rata", u kojoj se autorka bavi raspadom SFRJ, a bice zanimljivo pogledati njenu analizu uloge medjunarodnog faktora u nestajanju stare Jugloslavije. "Eunomija" donosi studiju "Uocavanja sa drustvenom promenom" Carlsa Tilija i Roberta Dala "Poliarhija".

DBR "Pablising", osim novog kataloga bibliografskog izdanja Enciklopedije srpskog naroda, objavila je i nekoliko novih naslova. Izmedju ostalih to su ostvarenja Marice Josimcevic "Dno na vrhu sveta", Miodraga Bulatovica "Godo je dosao i druge drame" (dve knjige), Karlosa Kastanede "Umece saznanja", Marka Tvena "Kraljevic i prosjak", Svetozara Ignjacevica "Zemlja cuda u izlomljenom ogledalu" i Miodraga Matickog "Idu Nemci".

Izdavacka kuca "Draganic", pored postojece produkcije izlozila je i desetak novih naslova. U biblioteci "Izabrana dela" objavljeno je jos jedno kolo "Sabranih pesama" Desanke Maksimovic u osam knjiga.

Iz biblioteke "24" izasla je knjiga Jovice Acina "Duge senke kratkih senki - izabrani mikrokosmosi i prinove". U prevodu Andje Petrovic tu je ostvarenje "Casna zena" autorke Fransoaz Ziru koja je jedinstveno svedocanstvo o zivotu i radu dvostruke dobitnice Nobelove nagrade.

U biblioteci "Nasledstvo" citaoci ce moci da pronadju jos pet novih naslova koji spadaju u klasicna ostvarenja. "Srpsko srednjovekovno slikarstvo u doba kralja Milutina" je druga knjiga, monografija ciji je autor Branislav Todic. Rec je o obimnom delu podeljenom u pet velikih poglavlja, sto omogucuje pregledno i logicno izlaganje istorijske sadrzine.

O. Milosavljevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /