Petak, 24. oktobar 1997.

VELIKA AUKCIJA SLIKA U AKCIJI PRIKUPLJANJA SREDSTAVA ZA REKONSTRUKCIJU JDP

Impresivna brzina reagovanja

Ubrzo posto je katastrofalni pozar prakticno unistio zgradu Jugoslovenskog dramskog pozorista, akciji prikupljanja sredstava namenjenih rekonstrukciji JDP se pridruzila velika grupa likovnih umetnika, ciji ce radovi biti prodavani na aukciji, koja ce se - u organizaciji inicijatora aukcije, BK Televizije i Fondacije "Braca Karic" - odrzati sutra, sa pocetkom u 12 casova, u auli Ateljea 212. Jedan broj dela ce "prenociti" u galeriji "Zvono", u kojoj ce se danas, od 12 do 24 casa, moci da pogledaju radovi spremljeni za prodaju na aukciji.

Ovo je saopsteno na jucerasnjoj konferenciji za novinare, odrzanoj u Muzeju savremene umetnosti, na kojoj su predstavnici medija informisani o osnovnim aspektima ove akcije. Po recima ucesnika pres-konferencije, odziv umetnika je izuzetan i aukcija ce, po svemu sudeci, predstavljati pun pogodak, ne samo po tome sto je vec do sada organizatorima predato oko 200 radova (a taj se broj povecava bukvalno svakog trenutka), nego i zbog toga sto se radi o delima nasih najistaknutijih slikara i graficara.

U akciju su se ukljucili ne samo likovni stvaraoci, nego i veci broj galerija, odnosno kolekcionara iz svih delova Jugoslavije. Pretpostavlja se da ce tokom aukcije (direktno ce je prenositi BK Televizija i to u formi kolaznog programa), koju ce voditi glumci JDP, nove vlasnike naci 60-70 dela, a aukciona prodaja ce se nastaviti i dalje - bilo u obliku nekih novih aukcija, bilo preko nekakvog oblika stalne prodajne galerije - sve do "prve predstave u novootvorenom JDP", kako je to istaklo vise ucesnika.

Izrazavajuci impresioniranost brzinom reagovanja umetnika, upravnik JDP Jovan Cirilov je podvukao: "Apelujem na sve koji vole JDP, ali i nase slikarstvo, da dodju, da pogledaju ova umetnicka dela i da ih kupe. Pozoriste treba izgraditi iz pepela, a optimisticke procene govore da ce ono biti otvoreno tokom juna, dok 'Trudbenik' pocinje sa rasciscavanjem vec danas." Nosilac projekta i urednik Redakcije za kulturu i obrazovanje BK TV, Jasmina Mitrovic-Maric je naglasila da je zelja svih bila "da akcija ne bude samo gest dobre volje, nego prava pomoc", dok je Aleksandra Vasiljevic, generalni sekretar Fondacije "Braca Karic" jos jednom pozvala ljude iz kulture, privrede i javnog zivota na aktivno ucesce u ovoj akciji.

Uz opasku na sopstveni racun (da ga neki vec zovu "estradni kustos"), Nikola Kusovac, kustos Narodnog muzeja, pomenuo je neka od imena umetnika cija ce se dela naci na aukciji: "Osim dela Ljubice Cuce Sokic, Vere Bozickovic, Olje Ivanjicki, Janosa Mesarosa, Tapija, Jaleta, Koste Bradica, Mojovica, bice tu i radova Milenka Serbana, Dobrovica, Zorana Petrovica, Tomislava Kauzlarica - dakle, ne samo 'tekucih' radova, vec i onih koja vec poseduju istorijski potvrdjenu vrednost, a uz to i nekih odlicnih grafika. Aukcija ce predstavljati priliku da se ucini veliko, dobro delo, ali i da se dodje do umetnickih dela po povoljnoj ceni, posto ce pocetna cena biti otprilike upola od one koja je na trzistu."

Na kraju, pozvani su svi koji to zele da uplate priloge za rekonstrukciju Jugoslovenskog dramskog pozorista na ziro-racune 40802-743-2437 (dinarski) i 935966200 (devizni), na adresu JDP, Srpskih vladara 50, 11000 Beograd i sa naznakom "Donacija za obnovu JDP".

I. Bizetic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /