Petak, 24. oktobar 1997.

POVODOM IZJAVE RATKA MARKOVICA O MOGUCNOSTI RASPUSTANJA SKUPSTINE SRJ

Nema uslova za raspustanje parlamenta

U Ukazu o proglasenju zakona o opstem upravnom postupku stoji da je usvojen istog dana, 26. juna '97, u oba veca. Time je tekst ovog zakona postao konacan pa je iskljucena mogucnost raspustanja Savezne skupstine zbog neslaganja teksta Zakona, tvrdi prof. Zoran Tomic

"Apsolutno je nemoguce da Skupstina SRJ bude raspustena zbog toga sto, navodno, Zakon o upravnom postupku nije prihvacen od strane oba veca Skupstine - Veca gradjana i Veca republika. Zakon o upravnom postupku prihvatila su oba veca Skupstine i to na sednici odrzanoj istog dana, sto taj zakonski tekst cini konacnim. To kaze za "Nasu Borbu", Zoran Tomic, profesor upravnog prava na beogradskom Pravnom fakultetu, povodom jucerasnje najave profesora Ratka Markovica da bi, na osnovu saveznog Ustava, moglo doci do raspustanja jugoslovenskog parlamenta, jer je proslo godinu dana od dana kada je ovaj Zakon usvojen u Vecu gradjana, a tekst Zakona nije identican sa tekstom Zakona prihvacenim u Vecu republika.

"Prema clanu 92. Ustava SRJ, ako Komisija za usaglasavanje ne usvoji tekst nekog saveznog zakona u roku od mesec dana ili ako Veca ne usvoje usaglasen tekst saveznog zakona, privremeno se primenjuje tekst saveznog zakona usvojen u Vecu gradjana. Savezni zakon koji se privremeno primenjuje ostaje na snazi do konacnog usvajanja u oba veca, a najduze jednu godinu od pocetka primene tog zakona, tumaci odredbe saveznog Ustava profesor Tomic, dodajuci da clan 93. Ustava SRJ kaze da "ako se za vreme privremene primene saveznog zakona, taj zakon ne usvoji u oba veca, Saveznoj skupstini prestaje mandat".

Zakon o upravnom postupku, na koji se u svojoj izjavi beogradskoj stampi pozvao profesor Markovic, usvojen je 19. novembra 1996. godine, a objavljen je u Sluzbenom listu SRJ broj 55/96. Zakon pocinje da vazi po isteku 30 dana od dana objavljivanja u Sluzenom listu, a na pocetku Zakona, kaze profesor Tomic, stoji da je on usvojen od strane Veca gradjana, na sednici od 27. septembra 1996, a privremeno se primenjuje u skladu sa clanom 92. Ustava SRJ. Ovakva situacija je mogla da dovede do raspustanja jugoslovenske skupstine da je trajala godinu dana, odnosno da u tom periodu i u Vecu republika nije usvojen istovetan zakonski tekst kao i u Vecu gradjana, potvrdjuje profesor Tomic.

"Prema zvanicnim dokumentima, u Sluzbenom listu broj 33/97 od 11. jula 1997. godine donet je Zakon o opstem upravnom postupku, a u Ukazu ovog zakona se kaze da je tekst zakona konacno usvojen na sednici Veca gradjana 26. juna '97. kao i na sednici Veca republika, odrzanoj istog dana", naglasava profesor Tomic, posebno isticuci konacnost zakonskog teksta. Do sednice odrzane 26. juna primenjivao se onaj zakon usvojen u Vecu gradjana, tzv. privremeni, ali nakon ove sednice i usvajanja zakonskog teksta i od strane Veca republika, tekst Zakona o opstem upravnom postupku postaje konacan i iskljucena je mogucnost raspustanja jugoslovenskog parlamenta zbog neslaganja ova dva teksta.

"Posto se nije dogodilo da u toku od godinu dana, za vreme primene privremenog zakona, ne bude usvojen zakonski tekst od strane oba veca, nema nikakvog osnova da bude primenjena odredba saveznog Ustava o raspustanju Savezne skupstine", istice profesor Tomic, objasnjavajuci da samo donosenje "letnjeg ZUP-a" (u julu ove godine), koji se sada konacno primenjuje, pobija mogucnosti primene pominjane odredbe saveznog Ustava.

S. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /